Uligheden skyldes blandt andet, at færre unge end tidligere ejer deres egen bolig, påpeger analytikere.

København. Det er den måde, generationer er blevet voksne på: De er flyttet hjemmefra, har boet til leje og sparet op, og derefter har de købt bolig - og velkommen på den anden side.

Men ikke længere. I store dele af den vestlige verden, og også i Danmark, forandrer historien sig dramatisk. For en generation siden og i runde tal ejede over halvdelen af alle unge i 20'erne egen bolig, men i dag er andelen næsten halveret.

Det skriver Berlingske mandag.

De unge vil gerne købe bolig, men de kan ikke, og som en britisk forsker siger til avisen:

- I løbet af de seneste 20 år er boligejerskabet blandt unge simpelthen kollapset.

Danmark er ikke immun over for tendensen, viser tal fra Nordea Kredit og Danmarks Statistik.

I 1980'erne købte 58 procent af de 25-29-årige deres første bolig. I 2015 var tallet faldet til 28 procent. I 1980'erne boede 71 procent af danskere i 30'erne i ejerbolig. I dag er det kun halvdelen.

- Siden 1940'erne er hver ny generation blevet bedre stillet økonomisk end den forrige. Det har nærmest været en naturlov, siger senioranalytiker ved den britiske Intergenerational Commission, som forsker i ulighederne mellem generationerne, Daniel Tomlinson til Berlingske.

- Men den tendens er nu i store dele af den højtudviklede verden vendt eller helt forsvundet. De unge generationer vil for første gang i næsten 80 år ikke være bedre stillet end deres forældre.

Berlingske Research har knust data fra Eurostat og OECD samt fra nye undersøgelser fra amerikanske og britiske tænketanke for at finde ud af, hvad der foregår.

To faktorer er gennemgående, og tilsammen skaber de den økonomi, som placerer de unge og yngre i en skruestik.

Den ene faktor handler om indtægt eller mangel på indtægt.

Samtidig er den største udgift af alle stukket helt af, nemlig boligpriserne.

Og det er den anden forklaring på "den uheldige generations" uheld, skriver avisen.

/ritzau/