Mandag den 14. januar var der i Høje Gladsaxe arrangeret en demonstration mod vold efter skuddrabet på den19-årige Jonathan Taboryski.
Mandag den 14. januar var der i Høje Gladsaxe arrangeret en demonstration mod vold efter skuddrabet på den19-årige Jonathan Taboryski. Foto: Kenn Thomsen

Simpel interesse i dit barns liv kan ofte være afgørende for, om ruten mod en kriminel løbebane bliver opdaget i tide.

En situation, der er tragisk aktuel efter skuddrabet på den 19-årige Jonathan Taboryski fredag i sidste uge.

Gladsaxe

Det Per Uno Nielsen, til daglig leder Høje Gladsaxe Ungdomsklub, som kommer med rådet til forældre. Han har i sine 30 år på posten set mange unge mænd ’fra alle dele af samfundet’ ryge ind i kriminelle løbebaner. Set, hvordan det starter med små tyveri og ender med bande relateret vold. Hvordan daglig kriminalitet bliver en norm.

- Mange forældre giver slip, når børnene er i 4. klasse. Lige så snart børnene begynder at komme i klub og bliver lidt ældre, sker der en frigørelse. Vores oplevelse er også, at forældrene frigør sig fra børnene. Så overlader man sit barn til sig selv og siger: ’Det går nok’, siger Per Uno Nielsen til BT.

Han mener, at daglig interesse og samvær med sit barn ofte kan være en øjenåbner for både forældre og for barnet, der tvinges til at reflektere over sine valg.

- Spis sammen om aftenen. Interessér dig for, hvad dit barn laver. Hvor kommer dit barn henne? Ringer du nogensinde til dit barn? Spørger du nogensinde: ’Hvor er du henne?’, ’hvem er du sammen med?’. Det er vigtigt med kontakt og samvær. Gør for eksempel ting sammen i weekenden. Vær sammen som familie, siger Per Uno Nielsen.

til bm f Fakkel optog i Høje Gladsaxe x

Han mener også, at den manglende opmærksomhed ofte betyder, at forældre ikke fanger tydelige advarselssignaler.

- Når dit barn svarer: ’Det går meget godt’ eller ’der er ikke noget’, så skal du være opmærksom. Det er ikke ordentlige svar. Hvad er det, der går godt? Med hvad? Spørg ind til dit barns liv og interessér dig for det. Forældre kan gøre en kæmpe forskel og få en ung mand til at indse, hvad han går og laver, før det er for sent, siger Per Uno Nielsen, der udtaler sig generelt og ikke om skuddræbte Jonathan Taboryskis familie.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.