Du kan hamre prisen i bund ved at gå efter det billigste byggemarked, viser undersøgelse.

Lad os kalde en spade for en spade: Det er dumt at betale 320 kroner for en skovl, når du kan gå ned og købe et helt identisk produkt hos konkurrenten til 200 kroner. Faktisk er det rundt regnet 60 procent for dumt.

Men hvis du gør lidt research hjemmefra, kan du undgå at havne i byggemarkedernes prisfælder.

Et omfattende pristjek fra sammenlignings-tjenesten PriceRunner.dk viser, at der ofte er stor forskel på priserne, selv om det gælder sammenlignelige varer.

»Vi er overraskede over, at der er så stor forskel. Det fortæller jo, at forbrugerne skal være vågne, når de handler. Man skal ikke bare gå blindt ned i et byggemarked og tro, at man nok får en fin pris,« siger Martin Andersen, der er PriceRunners direktør i Danmark.

Samme vare - forskellig pris

PriceRunner har indsamlet priser på 23 populære varer hos landets otte største byggemarkeder, og samlet set er det kæden Jem & Fix, der løber med titlen som Danmarks billigste byggemarked.

Pristjekket afslører flere eksempler på markante prisforskelle: Eksempelvis koster den samme bøtte Gori 88 træbeskyttelse 729 kr. hos byggemarkedet Johannes Fog, mens varen er på hylden til 549,95 kr. hos Jem & Fix.

Skal du bruge et installationskabel på 50 meter, så må du punge ud med 744 kr. hos Optimera, hvorimod du kan gå ned i Bygma og købe det til 332,50 kr. Det svarer til en prisforskel på ca. 123 procent.

Står du og mange en Fiskars Havespade, må du smide 399 kr. ved kassen hos Johannes Fog, mens du kan slippe med 239 kr. hos Jem & Fix.

»Det er jo herligt for forbrugerne, at der er god konkurrence på markedet. Det betyder, at der er mulighed for at få nogle gode tilbud - men det betyder selvfølgelig også, at man kan komme til at betale for meget,« siger Martin Andersen.

Han understreger, at der inden for nogle varetyper kan der være kvalitetsforskelle - f.eks. vægmaling. Det skyldes, at nogle kæder har såkaldte ‘no name-produkter’, der typisk er billigere end kendte brands.

»Vi tager udgangskontakt i laveste pris i byggemarkedet. Det kan jo være, at der er byggemarkeder, der kun sælger brand-produkter, og det vil ofte være dyrere. Så der kan være en kvalitetsforskel. Men går man efter laveste pris, så er der mange penge at spare ved at se sig for.«

Service eller lavpris

Derudover taget pristjekket ikke højde for service og vejledning, der kan spille en rolle for nogle forbrugere.

Det billigste byggemarked, Jem & Fix, erkender da også, at det ikke er service, der spiller den største rolle i konceptet:

»Det, vi lover kunderne, er, at vores priser er de bedste. Men vi er ærlige om, at vi ikke er dem, der har det største udvalg, og vi er heller ikke dem, der er dygtigst til service eller rådgivning. Det er et selvbetjenings-koncept,« siger Claus Petersen, der er salgs- og indkøbsdirektør i Jem & Fix.

Johannes Fog, der inden for bestemte varekategorier ligger lidt højere prismæssigt sammenlignet med lavpris-byggemarkeder, fastslår, at det bl.a. handler om kvalitet:

»Vi ved godt, at vi har et ry, der siger, at vi på nogle produkter har høje priser. Det er fordi, det er bedre produkter.Vi går op i kvalitet, da vi lever af at rådgive professionelle kunder, hvis opgaver er afhængige af, at godt kram betaler sig på sigt. Men Fog kan også godt være med på de gængse forbrugsprodukter. Vi har over 300 produkter på ‘Fast Lav Pris’,« skriver Carsten Ludvig, administrerende direktør hos Johannes Fog, i en mail til BT.

PriceRunners pristjek viser, at det ikke altid er det samme byggemarked, der er billigst. Så det kan godt være, at du må et smut forbi to eller tre butikker, hvis du vil have den bedste pris på samtlige produkter.

Indhent flere tilbud - og pres prisen i bund

Går du med tanker om et byggeprojekt derhjemme - f.eks. en ny carport, en træ-terrasse eller en havestue?

Så kan det betale sig at indhente tilbud på den samlede ordre hos flere forskellige byggemarkeder.

PriceRunner har i forbindelse med pris-undersøgelsen bedt landets byggemarkeder om at give deres bedste pris på et samlet projekt: materiale til at bygge et hegn rundt om en grund samt en skillevæg.

Det er sket ved at sende en mail - med en privatperson som afsender - til samtlige virksomheder. Heraf vendte 16 tilbage med en pris, og der viste sig at være store forskelle.

Det bedste tilbud fik PriceRunner hos XL Byg (Aarslev Jensen), der havde en pris på 7.886 kr.

Den dyreste pris blev indhentet fra Bauhaus Aalborg, der ville have 9.109 kr. for samme byggematerialer.

Altså en samlet prisforskel på 1.128 kr.

»Det er jo et spørgsmål om, at alt er til forhandling. Der er ingen faste priser. Og det vil nok overraske mange. Det er også sjovt, at der inden for den samme kæde kan være forskel. Så du kan f.eks. skrive til 3-4 forskellige XL Byg, når du sammenligner priser,« siger Martin Andersen, Country Manager hos PriceRunner.dk.

Han tilføjer dog, at kunder, som ikke har meget gør det selv-erfaring, kan have gavn af at vælge de byggemarkeder, der tilbyder en højere grad af rådgivning.

»Et byggemarked som Stark er jo kendt for, at de ikke kun leverer et salg, men også en rådgivning. Det får du ikke hos de billige, hurtige byggemarkeder.«