Den tidligere danske hovedundersøger for Søfartsstyrelsen, Flemming Thue Jensen, fremlægger tirsdag det, han kalder sandheden om skibskatastrofen.

På et pressemøde tirsdag, vil den tidligere hovedungersøger sammen med resten af den norske forening ’Stiftelsen Efterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star’ fremlægge det, de selv kalder sandheden om branden.

Allerede i sidste uge fortalte Flemming Thue Jensen, at han ville komme med afslørende detaljer i sagen om den katastrofale skibsbrand, og det holder han fast i:

»Folk kan forvente, at der kommer nogle bomber,« fortæller han til BT.

Scandinavian Star satte den 6. april 1990 kursen mod Frederikshavn fra Oslo. Natten til den 7. april udbrød der pludselig brand flere steder på skibet. Branden kostede i alt 159 mennesker livet. Sagen er blevet efterforsket flere gange, og i februar 2014 blev den delvist genoptaget efter at have været lukket.Tirsdagens pressemøde kommer efter, at norsk politi i sidste uge fortalte, at man ikke kunne finde fældende beviser i sagen, og dermed valgte at lukke den igen.


Dette vil den norske forening ikke acceptere, og derfor indkalder den til pressemøde. Danskeren var hovedundersøger på skibet og er ellers gået på pension, men han vil nu præsentere sin viden om branden:

»Jeg har en dejlig dagsorden. Og det var den, der fik mig ind i det her for fem år siden – det er sandheden. Når man har sandheden som dagsorden, skal man kunne dokumentere, bevise eller sandsynliggøre det i så stor en grad, at det grænser til et bevis. Det vil jeg også gøre i dag,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Den tidligere hovedundersøger, Flemming Thue Jensen, kommer i dag med nye detaljer i sagen om branden på Scandinavian Star i 1990.
Den tidligere hovedundersøger, Flemming Thue Jensen, kommer i dag med nye detaljer i sagen om branden på Scandinavian Star i 1990. Foto: LARSEN, HAKON MOSVOLD
Vis mere

Han har dog ikke tænkt sig at sætte konkrete navne på personerne bag branden, da han mener, det er politiets opgave:

»Jeg behøver ikke sætte navne på. Der er ikke nogen som helst, der er i tvivl om, hvem vi snakker om. Alene det, at man snakker om maskinchefen, så ved alle jo, hvem det er, for der var sgu kun én,« siger Flemming Thue Jensen.

Han fortæller desuden, at han sagtens kan forstå, at bevisbyrden har været svær at løfte, når der er tale om så mange døde. Omvendt mener han, at der er så mange indicier, at han er meget klar i mælet omkring forventningerne til mødet:

»Det er sådan, at ingen vil være i tvivl om, hvad der skete, og hvem der stod bag,« siger han.

Pressemødet finder sted i Oslo tirsdag klokken 12.