Rettelse d. 22. februar:

BT har fjernet ordet 'økonomisk bombe' i overskriften, da det virkede anstødeligt på enkelte. Det var aldrig vores hensigt.

Hver gang et uledsaget flygtningebarn ankommer til Danmark og siger ‘asyl’, så skal der tre almindelige lønmodtageres skattebetaling til for at betale for deres ophold i asylcentret.

Det viser en aktindsigt BT har fået i Udlændingestyrelsens omkostninger til uledsagede flygtningebørn.

Hvert uledsaget flygtningebarn koster ifølge Udlændingestyrelsen 530.000 kroner årligt i såkaldt ‘gennemsnitlig enhedspris’, og det mere end dobbelt så meget som almindelige flygtninge.

En almindelige asylansøger koster 215.042 kroner.

I 2015 kom der 2068 uledsagede flygtningebørn til Danmark, men Udlændingestyrelsen laver ikke nogen separat opgørelse over, hvad de koster.

»Men der ingen tvivl, at de udgør en ekstraordinær økonomisk udfordring for Danmark,« siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet.

»Det giver sig selv, at når 1000 uledsagede flygtningebørn på årsbasis koster en halv milliard kroner, så er det noget, der kan mærkes økonomisk, specielt i en situation, hvor antallet stiger mærkbart,« siger han.

Antallet af uledsagede flygtningebørn har været stigende de seneste år og er nærmest eksploderet i 2015 med et peak i november måned, hvor 503 søgte om asyl. Det er næsten lige så mange, som der kom i hele 2011 og 2012 tilsammen.

Den høje pris for flygtningebørnene skyldes blandt andet, at de bliver indkvarteret på institutioner med specialuddannet personale,

Desuden er asylreglerne skruet sådan sammen, at uledsagede flygtningebørn anses for at være særligt sårbare, og derfor har lettere lettere ved at få asyl.

De uledsagede flygtningebørn er primært drenge, og tilstrømningen er på mange måder politisk betændt. Børn anses for ekstra skrøbelige, men samtidig er regningen enorm, ligesom flygtningebørnene medbringer en bagage af udfordringer for myndighederne. Det ved man i Sverige, der sidste år modtog mere end 35.000 unge flygtninge primært afghanere.

Som konsekvens af de mange flygtningebørn - hvoraf mange reelt vurderes at være unge mænd -  har svenskerne oplevet blandt andet massesexovergreb på en festival i Stockholm i 2015, en svensk kvinde på et asylcenter er blevet dræbt, og senest har svenskerne været vidner til en uhyggelig gruppevoldtægt af en kun 12-årige dreng begået af uledsagede flygtningebørn.

De mange uledsagede flygtningebørn og den medfølgende tocifrede milliardregning var en af grundene til, at det svenske asylsystem sidste år brød sammen, og grænsen nu næsten er lukket.

De Konservatives integrationsordfører Naser Khader mener, at vi bør være kritiske over for den strøm af uledsagede flygtninge, der kommer til Danmark i øjeblikket.

»De reelle uledsagede flygtningebørn, skal vi hjælpe, Men fænomenet med, at børn bliver sendt i forvejen af deres forældre med besked om at sige, at deres forældre er ’forsvundet’, skal vi gøre op med. Det er kynisk spekulation i at udnytte asylsystemet,« siger Naser Khader.

Dansk Folkeparti ønsker helt konkrete stramninger

»Man kan roligt kalde det et kæmpe problem, og det trækker tænder ud rent økonomisk. Man bør i mine øjne fjerne de lempeliger regler, der er for asylansøgere på mellem 15 og 18 år,« siger integrationsordfører Martin Henriksen.

De uledsagede flygtningebørn, der kommer til Danmark, kommer primært fra Afghanistan, Syrien og Eritrea.