På grund af upræcise regler risikerer kommunerne at sende vildledende breve til enlige pensionister. 17 kommuner har bedt socialministeren om at ændre lovgivningen.

Enlige pensionister får et særligt pensionstillæg på lige omkring 3.000 kroner, og flere kommuner har sat sig for at undersøge, om deres pensionister reelt er enlige og har ret til tillægget, for at afsløre potentielt socialt bedrageri med pensionen, skriver Berlingske.

Kommunerne har ifølge avisen rundsendt breve, hvori de beder de enlige pensionister om at oplyse, om de fortsat hører under denne kategori. Ældre Sagen har kendskab til breve fra mindst tre kommuner, Fanø, Varde og Holbæk, der indeholder forvirrende fejl, som vildleder de enlige pensionister i en sådan grad, at de kan få meget svært ved selv at vurdere, om de er enlige eller ej.

»I sidste ende kan det betyde, at de enlige pensionister snyder sig selv eller snyder systemet, når de skal give en tilbagemelding til kommunen om, hvorvidt de fortsat er enlige. Det kan få vidtrækkende økonomiske konsekvenser for den enkelte pensionist,« siger direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Kommunernes breve indeholder en lang række kriterier for, hvornår man er enlig. Misforstår en enlig pensionist bare ét af disse punkter og kommer til fejlagtigt at erklære sig som »ikke længere enlig«, kan det medføre, at vedkommende mister 3.000 kroner om måneden.

Ifølge lektor i socialret ved Aalborg Universitet Nina Von Hielmcrone er problemet, at begrebet »enlig pensionist« er meget uklart, og kommunerne kan ud fra de gældende regler på området ikke engang selv definere det entydigt.

»Derfor er det en uskik at bede de enlige pensionister om selv at vurdere, om de reelt er enlige, for det er de slet ikke i stand til,« siger Nina Von Hielmcrone.

Sover man sammen, køber ind sammen eller hjælper hinanden med husholdningen, kan det ifølge de nuværende regler medføre, at man i systemet bliver betragtet som at have et samlivsforhold med en fælles husførelse, selv om man reelt er enlig. Og vurderingen er forskellig fra enkeltsag til enkeltsag.

»Reglerne kan ikke gøres fuldstændigt gennemskuelige, for man kan jo ikke lave regler om, at enlige må spise sammen tre gange om ugen og tage på ferie sammen én uge om året. Men man kan godt lave mere præcise regler end dem, der er nu,« lyder vurderingen fra Nina Von Hielmcrone.

Ældre Sagen har rettet henvendelse til Fanø, Varde og Holbæk kommuner. Fanø og Varde kommuner har bebudet, at de vil undersøge, om der er fejl i brevene, og alle tre kommuner er enige med foreningen om, at det altoverskyggende problem er, at de overordnede regler er upræcise.

»Hovedessensen er, at vi gerne vil have meget klarere regler for, hvornår en pensionist betragtes som enlig. De enkelte sager hviler meget på skøn, og det gør det til et svært område at håndtere lovgivningsmæssigt,« siger Erik Buhl (V), formand for social- og sundhedsudvalget i Varde Kommune.

De tre kommuner er ikke de eneste, der er forvirrede over reglerne, og det har fået Holbæk Kommune til at gå sammen med de 16 andre kommuner i Region Sjælland for at bede socialminister Karen Hækkerup (S) om at ændre lovgivningen. Det samme har Ældre Sagen gjort tidligere.

»Når lovgivningen på området er uklar, betyder det også, at vi ikke kan opstille præcise retningslinjer til de enlige pensionister i de breve, vi sender ud til dem. Praksis er enormt uklar, og jeg oplever mange borgere, der er i tvivl og retter henvendelse til os med spørgsmål,« siger arbejdsmarkedschef i Holbæk Kommune Kasper Kyed.

Kommunernes Landsforening (KL) har endnu ikke hørt om problemet, men vil undersøge det nærmere.

»Når 17 kommuner betegner det som et problem, er det uden tvivl fordi, det er fornuftigt at få det belyst,« siger Christian Harsløf, kontorchef for KLs social- og sundhedsafdeling, der nu vil rette henvendelse til Fanø, Varde og Holbæk kommuner for at få kortlagt problemets omfang.

Henvendelserne fra de 17 kommuner »har gjort indtryk« på socialministeren, og hun har derfor bedt den arbejdsgruppe, der i forvejen undersøger, hvordan indsatsen over for socialt bedrageri kan styrkes, om at se på reglerne for enlige pensionister.

»Det duer ikke, hvis folk er i tvivl om, hvordan reglerne er, så det skal vi have skabt større klarhed omkring. Udfordringen er bare, at hvis man laver en meget præcis skematisk gennemgang af, hvornår man er enlig pensionist, er der nogle, der kan komme i klemme, fordi folk indretter sig forskelligt,« siger Karen Hækkerup.

Men der opstår også problemer og unødigt dyneløfteri, når reglerne hviler på skøn, lyder det fra socialministeren.

»Hvis man som enlig pensionist ikke tør spise middag med sin kæreste eller gå ud med sin ven, har vi skabt et samfund, som det ikke er særlig rart at være i. Derfor er jeg glad for, at eksperterne i arbejdsgruppen nu skal undersøge dette problem til bunds,« siger Karen Hækkerup.

Den seneste tids debat om socialt bedrageri har også fået Enhedslisten til at fremsætte et lovforslag om klarere regler for definitionen af enlige forsørgere og enlige pensionister.