En ny bog anklager ifølge BT ugebladet Se og Hør for i mindst fire år at have betalt en IT-specialist for at overvåge kendte danskeres kreditkortinformationer. Ugebladets tre chefredaktører fra 2008 og frem til i dag afviser eller vil ikke kommentere påstanden.

Over en periode på mindst fire år har ugebladet Se og Hør ifølge en ny bog gennemført ulovlig overvågning af et stort antal kendte danskere, skriver BT. Overvågningen, der skulle være foregået i perioden fra 2008 til 2012, er angiveligt foretaget af en IT-specialist. Og perioden kan muligvis være endnu længere, skriver BT.

Påstandene kommer frem i en ny bog af den tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen, »Livet, det forbandede«, der udkommer tirsdag på forlaget Bogkompagniet. Der er tale om en roman, som beskriver dagligdagen på ugebladet »Set og Hørt«, men ifølge BTs oplysningerne kan de alvorlige anklager dokumenteres.

I bogen beskriver Ken B. Rasmussen, hvordan journalister på ugebladet - angiveligt med chefredaktionens accept - har betalt en IT-specialist for at levere informationer til ugebladet om kendte og kongeliges brug af kreditkort.

Gennem sit arbejde for Pengeinstitutternes Betalingsservice, PBS - det nuværende Nets - havde IT-specialisten ifølge BT adgang til kreditkorttransaktioner - herunder Visa-kort og Mastercard - som han derfor kunne overvåge. Det var blandt andet oplysninger om brug af kreditkort til indkøb af flybilletter, hotelophold og andet, der ifølge bogen blev leveret via SMS fra IT-specialisten til udvalgte journalister på Se og Hør. På baggrund af de oplysninger kunne journalisterne følge og opsøge kendte, skriver BT.

Bogen fortæller, at Se og Hør-journalister i foråret 2009 havde mistanke om, at TV-værten Line Baun Danielsen var gravid, fordi hun med sit kreditkort havde betalt 1.000 kroner til Privathospitalet Mølholm i Vejle, hvilket netop var det beløb, en graviditetsscanning på hospitalet kostede.

Se og Hør skrev dog aldrig om besøget på privatklinikken, men Line Baun Danielsen har efterfølgende over for BT bekræftet, at hun flere gange har fået lægekonsultationer for en hudlidelse på netop Privathospitalet Mølholm, og at dette er en oplysning, som ikke har været offentligt kendt.

»Jeg er rystet og forfærdet over det. Jeg kan slet ikke se, hvordan Se og Hør skulle have den viden. Hvis det er rigtigt, at bladet har luret på mine kreditkortbetalinger ... Jeg er uden ord,« siger Line Baun Danielsen til BT.

Ifølge bogen har ugebladet også modtaget oplysninger om, at komikeren Casper Christensen befandt sig på en morgenmadscafé i Los Angeles ved navn Swingers, mens hans daværende kæreste, Iben Hjerle, var i Sverige. Casper Christensen har ligeledes bekræftet over for BT, at han besøgte cafeen.

Viderebringelsen af de personlige oplysninger begyndte ifølge BT i 2008, hvor prins Joachim og prinsesse Marie blev gift 24. maj og umiddelbart efter rejste på hemmelig bryllupsrejse. I den forbindelse kan oplysninger om parrets brug af kreditkort ifølge BT have været årsagen til, at Se og Hør få uger efter kunne bringe eksklusive billeder og reportager fra parrets bryllupsrejse til Canada.

»Vi var lige i røven på dem hele tiden. Det var sgu bizart. Ét sekund efter at Jokke havde kørt kortet igennem på for eksempel en restaurant, tikkede transaktionen ind på min mobil. Så selv om vi mistede dem i Vancouvers mylder et par gange, så fandt kreditkortet dem altid igen,« sagde journalisten, fremgår det ifølge BT af bogen.

IT-specialisten afleverede ifølge beskrivelserne i bogen hver måned kvitteringer til en værdi af 10.000 kroner til Se og Hørs journalister, der angiveligt vekslede dem til kontanter i ugebladets kasse og dermed betalte kilden sort. Oplysningerne om betalingerne har BT dog ikke været i stand til at få bekræftet fra flere kilder.

Dagbladet BT har forelagt anklagerne for Henrik Qvortrup, nuværende politisk kommentator på TV 2, der var chefredaktør på ugebladet Se og Hør fra 2001 til 1. januar 2009. Han afviser blankt, at han har viden om, at ugebladet skulle have betalt for at få adgang til de fortrolige oplysninger:

»Det kender jeg ikke noget til. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi udbetalte tip-honorar til folk, der kunne fortælle, hvor folk var og så videre. Jeg var chefredaktør. Hvordan vores journalister opererede i detaljen i hverdagen, det kender jeg ikke til. Det er klart, at indimellem kunne jeg konstatere, at vi havde historier, hvor vi havde fået nogle oplysninger, der gjorde, at vi kunne sige, at der var én på dén restaurant eller dér og dér, og den slags oplysninger kan jo være kommet frem på mange måder. Folk, der kender nogen, der kender nogen, der har set nogen. Hvad ved jeg? Men ellers har jeg ikke så mange kommentarer. Det er jo mange år siden,« siger Henrik Qvortrup.

BT har også kontaktet Se og Hørs chefredaktør fra juni 2009 til juni 2013, Kim Henningsen, samt nuværende chefredaktør Niels Pinborg, der begge meddeler, at de ikke ønsker at kommentere anklagerne.

Direkte adspurgt, om man på Se og Hør overholder loven, svarer Niels Pinborg dog til BT:

»Ja.«