Mange udlændinge er glade for at bo i Danmark, men danskerne er endog meget svære at blive venner med, fremgår det af en ny undersøgelse.

Det er svært at blive ven med en dansker.

Det må mange udlændinge konstatere, efter de er kommet hertil som såkaldte expats for at arbejde som forskere og specialister i såvel private virksomheder som universiteter.

Ja, det er så svært, at Danmark ligger på sidstepladsen i en ny undersøgelse, hvor det globale netværk InterNations har spurgt flere tusinde expats om deres personlige erfaringer med de lande, de bor i.

Ifølge undersøgelsen »Expat Insider 2016« blandt expats i 67 lande er Danmark det land, hvor det er sværest at få lokale venskaber. I de andre nordiske lande er det heller ikke helt nemt, akkurat som det er svært at komme ind på livet af folk et i land som Kuwait.

Som udlænding, bosat i Danmark siden 2000 og forfatter til bogen »How to Live in Denmark«, ved Kay Xander Mellish et og andet om danskerne set med andres øjne. Hun kan sagtens genkende det billede, der bliver tegnet i den nye undersøgelse.

»I er meget gode til dybe venskaber. I er ikke så gode til bekendtskaber,« siger Kay Xander Mellish, der også er foredragsholder:

»Danskere er verdens bedste venner, men at nå dertil er svært«.

Ifølge hende knytter mange danskere livslange, venskabelige bånd allerede i ungdommen. Altså har de som voksne på en eller anden de venner, de skal have, og er derfor ikke helt så opsatte på at finde nye venner. De kan have svært ved at se værdien i relationer med udlændinge, der som internationale vidensarbejdere måske kun er i Danmark to-tre år.

»Tag sådan en som mig. Jeg bor i København, men mine danske venner er også tilflyttere. Fra Fyn, Esbjerg, Aarhus eller andre steder,« siger hun og anbefaler expats i f.eks. København at opsøge venskaber blandt danskere, der også er tilflyttere:

»Der er også langt væk fra deres normale netværk.«

Hun forklarer, at de i andre lande såsom USA og England er mere mobile og dermed også mere åbne over for andre. De er mere friske på en spontan øl efter fyraften og opfatter ikke bekendtskaber som overfladiske på samme måde som danskere.

»Det betyder, at nogle expats føler sig ensomme, ikke mindst deres ægtefæller. De ser kun andre expats,« siger hun og beskriver foreningslivet som en adgangsbillet til det ellers så lukkede danske selskab:

»I en sportsklub kan man komme ind i gruppen.«

Chef for DI Global Talent, Linda Duncan Wendelboe, bekræfter, at »den danske kultur ikke er helt så åben som andre kulturer«.

Men ifølge hende handler det for expats om mere end danske venner. Det handler også om trivsel på jobbet, tryghed i hverdagen og det, der bliver kaldt work-life-balance. Hun henviser til, at flere undersøgelser tegner et billede af Danmark som et land, hvor netop work-life-balance går op i en højere enhed for expats.

»Danmark har meget at byde på. Og kommer man først ind på danskerne, så kan man få opbygget rigtig gode relationer,« siger hun.