Mens danskere har mistet job eller har haft svært ved at få et under krisen, så går det bedre for udlændingene. Det bekymrer dog, fordi det betyder, at flere arbejdere til lavere løn.

Antallet af arbejdsløse danskere er røget i vejret, siden den økonomiske krise brød ud i lys lue i 2008. Men samtidig har langt flere udlændinge fået job i Danmark, skriver metroXpress tirsdag.

Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database Jobindsats.dk viser således, at der i maj 2012, hvor de nyeste tal stammer fra, var 30 procent flere udlændinge med dansk bopæl og fuldtidsarbejde end i januar 2008.

Der er tale om 20.713 fuldtidsarbejdspladser, der er gået til udlændinge i perioden, og det er især østlande som Polen, Rumænien og Litauen, arbejdskraften kommer fra.

- Det er et stort antal i en periode, hvor der i øvrigt er mangel på job, vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet, der bakkes op af sin kollega fra Aalborg Universitet, professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen:

- Der er et socialt dumping-pres i form af en trafik øst fra, siger han, og påpeger, at østarbejderne er villige til at arbejde til lavere løn og på dårlige vilkår end dansk arbejdskraft, fordi lønnen og vilkårene trods alt er højere, end hvad østeuropæerne er vant til hjemmefra.

Det høje antal østarbejdere får Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted til at kalde arbejdskraftens frie bevægelighed i EU for »urimelig« og kræve mere lukkede grænser på det danske arbejdsmarked.

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen påpeger, at regeringens udvalg om social dumping præsenterer sine anbefalinger i oktober.

- Social dumping er et kæmpe problem, og de borgerlige partier har kun et svar - det er pisk, ingen gulerod. Man skulle tro, det var sådan en båndoptager, de satte på. For mig er det ikke svaret på alt, siger han til metroXpress.