Der er kun få muslimske terrorister, men til gengæld er jødehadet blandt muslimer generelt udbredt og stigende. Hadet får stadig flere franske jøder til at udvandre til Israel. EU har passivt set til.

Siden begyndelsen af 1970erne har jødiske institutioner i Europa været ramt af en række terrorangreb.

I 1970erne og 1980erne var det arabiske terrorister, der sammen med nationale terrorgrupper som den tyske Rote Armee Fraktion og den franske Action Directe, bombede synagoger og andre jødiske institutioner. Efter kommunismens fald blev det i højere grad religiøse radikale muslimer, der slog til mod jødiske institutioner. Mange terroraktioner mod jødiske mål, også i Danmark, er blevet afværget.

Foruden terrorisme med døden til følge har der i de senere år været en stigning i chikane, hærværk og jødehad i Europa - ikke mindst blandt muslimske grupper. Alene i Danmark har man gennem de seneste år set en stigning i antallet af anmeldte antisemitiske hændelser, som Det jødiske Samfund i Danmark registrerer.

I 2012 registrerede samfundet 40 hændelser og i 2013 43 antisemitiske handlinger. 31 af dem var af verbal karakter, mens fire var direkte fysiske overgreb. De øvrige hændelser i 2013 blev registreret som hærværk, skriver Berlingske.

Den alvorligste hændelse i Danmark i 2014 fandt sted under Gaza-krigen og bestod i, at fire maskerede mænd klippede sig gennem pigtrådshegnet til den jødiske skole, Carolineskolen, og skrev antizionistiske og antisemitiske ord på skolens vægge. Siden 1968 er der en klar tendens til, at hadet til jøderne er blevet sammenblandet med fjendskabet til staten Israel, så man ikke længere klart kan skelne.

I 2002 bestilte Overvågningscentret for racisme og fremmedhad i EU en undersøgelse om jødehadet blandt muslimer.

Men da rapporten forelå, ønskede centret ikke at frigive den, ifølge kritikerne fordi rapporten viste, at der herskede en stærk antisemitisme blandt unge muslimske mænd, og at de også var overrepræsenteret i angreb på jødiske institutioner. Rapporten blev dog lækket til offentligheden.

EUs European Agency for Fundamental Rights udsendte i 2013 en undersøgelse af antisemitisme i Europa fra 2003 til 2013 og fastslog, at antisemitisme fortsat var en alvorlig trussel i EU, og at problemet måtte tages alvorligt. Men undersøgelsen understregede, at datamaterialet var mangelfuldt, og undersøgelsen dækkede i øvrigt ikke specifikt muslimske grupper.

Ifølge en undersøgelse fra Tel Aviv Universitet fra 2009 oplevede man i Europa under Gaza-krigen i 2009 en kraftig stigning af antisemitisme og overgreb mod jøder. Der skete mere end en fordobling af antisemitiske overgreb fra 2008 til 2009. I rapporten blev det også påpeget, at den stigende antisemitisme sandsynligvis hang sammen med den voksende muslimske befolkning i Europa, men man fastslog, at der var mangel på undersøgelser netop af holdninger inden for muslimske grupper.

Der er dog foretaget en række mindre undersøgelser af jødehadet blandt muslimer i Europa. En interessant undersøgelse fra Frankrig fra 2005 viste, at blandt meget religiøse muslimer havde godt 46 procent antijødiske holdninger, mens der blandt ikke-religiøse muslimer var tale om »kun« 30 procent, der havde antijødiske holdninger.

En belgisk undersøgelse i 2011 fastslog, at af eleverne på en folkeskole i 2. og 3. klasse i Bruxelles havde godt 50 procent antisemitiske holdninger, og undersøgelsen fastslog, at børnene sandsynligvis havde disse holdninger fra deres forældre. Ligeledes fastslog en sociologisk undersøgelse i 2011, at blandt unge muslimer i 19-årsalderen i Berlin, Paris og London har over 50 procent klare og aggressive antijødiske holdninger.

I Danmark foreligger der tal fra 2004 fra en undersøgelse udarbejdet af Danmarks Statistik af holdninger blandt indvandrergrupper. Konklusionen er ifølge professor Peter Nannestad fra Aarhus Universitet, at »alt andet lige er sandsynligheden for at finde antijødiske holdninger langt større blandt muslimske end blandt kristne svarpersoner«.

En undersøgelse fra det anerkendte PEW Research Center viste i 2010, at i den muslimske befolkning i Jordan havde 97 procent et negativt syn på jøder. I Ægypten var det 95 procent, i Libanon 98 procent, mens det blandt arabiske muslimer i Israel overraskende kun var 35 procent, der var negative. Faktisk havde 56 procent et positivt syn på jøder.

Der var også blandt muslimer i Asien et meget negativt syn på jøder: Pakistan 78 procent, Indonesien 74 procent, Tyrkiet 73 procent. Dette massive jødehad bliver formidlet videre til den muslimske befolkning i Europa gennem TV-kanaler, hvis udsendelser ofte er fulde af antijødiske fordomme.

Man har fra jødisk side i EU bedt om en langt mere aktiv politisk indsats for både at stoppe terrorismen og gøre noget ved det udbredte jødehad blandt muslimer. Foreløbig har det ikke resulteret i konkrete initiativer.

I december 2014 afviste EU-Parlamentet at oprette en såkaldt taskforce for at bekæmpe den voksende antisemitisme i EU. Afvisningen mødte dengang skarpe protester fra jødiske organisationer, men uden resultat.

Imens er udvandringen af jøder fra særlig Frankrig og Ukraine til Israel steget væsentligt. Den franske premierminister, Manuel Carlos Valls, har netop udtalt, at hvis udvandringen af franske jøder når 100.000, så vil Frankrig ikke mere være Frankrig. Der er i alt omkring 600.000 jøder i Frankrig.

Frankrigs præsident, Hollande, besluttede mandag, at 5.000 franske politifolk skal udstationeres til at beskytte jødiske skoler.