MODELFOTO
MODELFOTO

Det bliver kaldt for overgreb, og det kan ende med både kønssygdomme og graviditeter. Men mændene er tilsyneladende ligeglade. Det har ellers kun været et fænomen kendt fra udlandet, men nu vælter det ind med beretninger fra kvinder hos foreningen Everyday Sexism Project Danmark, der har mærket det på egen krop. Fænomenet hedder 'stealthing' og går ud på at manden lister kondomet af midt under sex - helt uden at fortælle kvinden det.

En af de piger, der har henvendt sig til Everyday Sexism Project Danmark, er den 19-årige Camilla fra Vestjælland, der fortæller til BT, hvordan hun under et samleje med en fyr, som hun havde mødt i byen, opdager, at fyren havde taget kondomet af.

»Jeg havde mødt en sød fyr i byen, og det endte med, at vi tager hjem til ham. Jeg gjorde det klart for ham, at vi skulle bruge kondom, da jeg ikke var på p-piller på daværende tidspunkt, og da vi ikke kendte hinanden helt vildt godt, ville jeg selvfølgelig beskytte mig selv mod eventuelle kønssygdomme,« fortæller hun og tilføjer:

571054816.jpg

»Under samlejet hører jeg ham pludselig sige, at 'det føles godt at knalde mig uden kondom', hvilket kommer som en ubehagelig overraskelse, da jeg vidste, kondomet var på, inden vi gik i gang. Han tog altså kondomet af uden at sige noget til mig.«

En følelse af både vrede og mangel på respekt ramte Camilla, og hun undrer sig over, at fyren overhovedet havde lyst til at have ubeskyttet sex med en person, han ikke kendte særlig godt.

»Jeg blev efterfølgende nødt til at købe en fortrydelsespille, og da jeg skrev dette til fyren, var hans svar bare, at 'han havde da gjort flere piger gravide'. Jeg ved ikke, om det var en syg joke,« siger hun og tilføjer, at det kunne have haft alvorlige konsekvenser for hende.

Maria Vicki Lindbaum, der er forperson i Everyday Sexism Project Danmark, fortæller, at der i langt de fleste tilfælde er tale om fuldt overlæg, hvorfor der også er tale om et decideret overgreb.

»Vi har at gøre med situationer, hvor det ikke sker som uheld, men hvor manden med fuldt overlæg aftager kondomet uden samtykke. Derfor skal stealthing også betragtes på linje med andre overgreb. Vi ser også, at mange kvinder får de samme reaktioner efterfølgende, som man ser ved andre slags overgreb, ligesom man jo også udsætter kvinden for sundhedsmæssige risici i form af forskellige kønssygdomme.«

I Danmark er stealthing ikke ulovligt, men i Schweiz blev en 47-årig mand idømt 12 måneds betinget fængsel i januar i år, fordi han under seksuel samvær med en kvinde fjernede kondomet uden kvindes samtykke.

Camilla er et opdigtet navn. Det rigtige navn er redaktionen bekendt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.