På Jægerspris Amatørscene, JAS, i Nordsjælland har man siden 1984 spillet den ikoniske familieforestilling 'Folk og røvere i Kardemommeby' over 20 gange som årets juleforestilling, men i år må det lokale publikum gå forgæves, fordi Bellevue Teatret i København har sat en stopper for projektet.

Det københavnske teater ejer rettighederne til forestillingen, og derfor skal andre teatre i området have godkendelse, før de opfører den - og i JAS' tilfælde blev svaret altså nej. Teatret har efterfølgende offentliggjort beslutningen på sin Facebookside og meddelt, at man ikke bliver i stand til at opføre en juleforestilling i år.

»Det er smadderærgerligt for os, for det er kutyme her på landet, og vores faste publikum glæder sig til juleforestillingen. Vi er altid godt besøgt, så det er også meget ærgerligt økonomisk,« siger Per Gottlieb, der har været formand for teatret i 17 år.

Egentlig skulle JAS have opført 'Dyrene i Hakkebakkeskoven' i år, men stridigheder mellem rettighedshaverne har gjort, at det midlertidigt ikke er tilladt at spille forestillingen, og derfor måtte amatørteatret sadle om. Per Gottlieb er klar over, at Bellevue er i deres fulde ret til afslå forespørgslen fra JAS, men han forstår bare ikke, hvorfor et stort teater føler det nødvendigt.

»Jeg synes, det tyder på, at de store godt vil tryne de små. Jeg kan ikke se, det kan være konkurrence, for de spiller den over en hel måned og har masser teaterplads, og vores publikum er en lille fast skare,« siger Per Gottlieb.

Spørger man Bellevue Teatret er sagen dog ikke helt så enkel. Forbuddet mod at opføre 'Dyrene i Hakkebakkeskoven' har betydet, at teatret i år har fået ekstraordinært mange henvendelser fra andre teatre, der ønsker at spille netop 'Folk og røvere i Kardemommeby' i samme periode som Bellevue selv.

»Det er ikke, fordi Jægerspris er konkurrenter på den måde, men jo flere, der samlet set spiller forestillingen, jo færre tager ind til os, så vi beskytter vores guldæg og siger derfor nej til nogle,« forklarer direktør for Bellevue Teatret, Anette Vendelbo og tilføjer, at man siger ja til mange forespørgsler og blandt andet har givet en trup på Fyn lov til at vise forestillingen.

Thomas Bødker er ejer af Dansk Teaterforlag, der administrerer rettigheder for amatørteatre, og han understreger, at selvom situationen er ærgerlig for Jægerspris Amatørscene, så er det helt efter bogen.

»Vi indgår de her aftaler for at beskytte hinanden, så det er helt normale forhold, og i øvrigt er man også beskyttet som amatørteater, hvis nu nabobyen vil lave samme forestilling,« siger Thomas Bødker.