Lyt til artiklen

Når TV Avisen i 2017 toner frem på skærmen, bliver det med seks værter i front. Fem mænd og én kvinde. Den fordeling har vakt opsigt hos den tidligere Deadline-vært Anja Bo.

Torsdag meddelte DR, at Johannes Langkilde erstatter Kim Bildsøe Lassen som vært på TV Avisen klokken 21.30. Dermed består holdet af Johannes Langkilde, Kaare Quist, Tine Gøtzsche, Erkan Özden, Ask Rostrup og Klaus Bundgård Povlsen. Det har fået den tidligere tv-vært, Anja Bo, til tasterne på Facebook.

For hun mener bestemt ikke, at der er nok kvindelige værter på skærmen.

I sit opslag skriver hun, at det jo ikke kan støde nogen at se et par 'kloge, over gennemsnit smukke og rasende dygtige studieværter i front for flagskibet, TV-avisen.'

Men Anja Bo vil gerne stødes, og hun ønsker, at DR viser både hende og andre kvinder, at de hører til på skærmen som en del af nyhedsformidlingen. 'Tag ansvaret på dig,' lyder opfordringen til Danmarks public service-station.

Anja Bo fortæller til BT, at det ikke handler om, at eksempelvis Kåre Quist og Johannes Langkilde ikke er dygtige. Tværtimod.

»Jeg kender dem KUN som meget dygtige og tidligere kollegaer, korrespondenter og værter, så jeg tænker, det er et rigtig godt valg. Men jeg synes også, det er påfaldende, at Danmarks Radio, der er en vigtig kulturinstitution, og som har et særligt ansvar for at skele til, hvem man putter på skærmen, giver meget det samme billede. Det er det ’almindelige’, vi ser, og ikke noget der stritter,« siger Anja Bo om de to værter, som hun kalder 'det sikre valg'.

Hun fortæller også, at hun ikke mener, at DR skal gå på kompromis med kvaliteten og vælge nogle, der ikke er ligeså dygtige.

»Der er også bare mange dygtige kvindelige journalister, og der burde DR sende et signal om, at de også godt ved, at kvinderne skal på skærmen. Der er ingen vrede mod dem (værterne, red.) eller skuffelse over, at de er blevet valgt. Men man er nødt til at tage ansvaret på sig,« siger Anja Bo.

Du er jo tidligere blevet opsagt inde hos DR. Kan der ligge noget andet bag dit opslag?

»Det er da en interessant påstand. Jeg ser TV Avisen ligesom en hvilken som helst anden i dag, og det er mit afsæt. Min profil gør måske, at jeg bliver lyttet mere til. Hvis jeg stadig var studievært hos Danmarks Radio, ville jeg aldrig kunne løfte den debat og rette den kritik mod min (nu tidligere, red.) chef.«

Hun skriver i sit opslag på Facebook også direkte til Ulrik Haagerup, der er nyhedschef hos DR, at han skal gribe chancen. Adspurgt om hun tror, at han tænker over kønsfordelingen, når han sætter sit nyhedshold, svarer Anja Bo, at det burde han. For det er en 'vigtig opgave'.

'Vis os allesammen, at ligestilling ikke er afhængig af rigide kvoter, fordi i magtmænd er opgaven voksne uden. Stød mig med mere end smukke kloge mænd,' slutter Anja Bo sit opslag, der i skrivende stund har fået 268 'likes'.

BT prøver at få en kommentar fra Ulrik Haagerup.