En ny programserie på DR2 - 'Jagten på de røde lejesvende' - har sat sindene i kog, allerede inden den begynder i morgen aften.

Serien stiller en række DR-profiler til regnskab for deres konkrete ord og gerninger. Men flere af dem føler sig så urimeligt behandlet, at de har reageret overfor DR. Blandt dem den fhv. udenrigsmedarbejder Jens Nauntofte og den mangeårige studievært Kurt Strand, der er ved at stoppe i DR.

- Jeg føler mig manipuleret. Jeg er blevet lokket til at medvirke i udsendelserne under falske forudsætninger uden med et ord at få at vide, at det handlede om røde lejesvende, siger Jens Nauntofte til B.T.

- Havde jeg kendt den virkelige dagsorden, havde jeg som formentlig flere af de øvrige sagt nej tak til at deltage.

De har intet kunnet finde på mig i min tid som DR-ansat, og så går de i stedet ned i min fortid som freelancer, tilføjer han.

Han har overfor DR forlangt, at en speaker før eller efter udsendelsen præciserer, at han i programmet bliver udspurgt om forhold, der ligger før hans ansættelse i DR i 1977.

Også Kurt Strand undrer sig over at medvirke i form af et foto af ham, som hænger på væggen som baggrund i seriens bærende interview-sekvenser.

DR afviser kritikken

- Jeg har i en mail til tilrettelæggerne undret mig over, hvor de vil hen med deres udokumenterede antydninger. Det er ikke hemmeligt, at jeg før har arbejdet på bl.a. Socialistisk Dagblad, men mit spørgsmål er blot, om man antyder, at det har influeret på min journalistik i DR, siger Kurt Strand.

I DR afviser redaktionschef Søren Mikael Rasmussen kritikken.

- Jeg kan ikke forestille mig, at der skulle være uklarheder hos de medvirkende, om hvad programmerne handlede om. Jeg undrer mig lidt over, at nogen reagerer ved at tage afstand fra deres egen fortid. Og jeg tror ikke, at vi var klar over, hvad titlen på programmet skulle være, da vi gik i gang med at lave vores research, siger han.