Vibeke Manniche klager over kvindelig præst

En kvindelig præst på Fyn har valgt at modtage en millionarv fra en 95-årig kvinde i hendes sogn. Da kvinden døde, fik præsten omkring en million kr., ligesom hun arvede smykker, sølvtøj og malerier for et ukendt beløb.

Før den 95-åriges død deltog den pensionerede præst i møder med en advokat. Her blev en nær slægtning af den gamle kvinde fjernet fra testamentet, og sognepræsten blev indsat som ny arving.

En af de øvrige arvinger, den kendte læge Vibeke Manniche, har klaget over den pengeglade præst til biskoppen i Fyns Stift, Kresten Drejergaard, men biskoppen har valgt ikke at skride ind over for præsten, selv om han erkender, at handlingen klart er i strid med præstens ansættelses-betingelser.

Præsten var lige gået på pension, da de mange penge blev udbetalt, men testamentet blev endeligt udformet, da hun stadig var aktiv i embedet.

- Der er tale om meget alvorligt misbrug af en betroet stilling, og det undrer mig meget, at biskoppen ikke greb ind, siger Vibeke Manniche, der selv arvede et mindre beløb.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Den kendte læge ringede efter tantens død til biskoppen for at klage over præsten. Men hun understreger, at det ikke skete af personlige grunde.

- Jeg vidste ikke, at min tante var formuende, og jeg var bare glad for og overrasket over, at hun også havde betænkt mig i testamentet. Men det støder i den grad min retfærdighedssans, at en præst kan slippe af sted med den slags. Andre offentligt ansatte må jo ikke engang tage imod en æske chokolade.

Som præst har man kontakt til rigtig mange enlige sjæle. Min tante havde hverken mand eller børn, og præsten var kommet i hendes hjem gennem flere år. I den situation kan der let opstå en slags afhængighedsforhold, og man kan fristes til at udnytte den situation.

Bruger sagen som krimi-oplæg

- Hvis præsten - frem for at tilgodese sig selv - havde ladet de mange penge tilfalde den lokale kirke eller måske sikret, at de gik til arbejdet i Kræftens Bekæmpelse, ville jeg ikke have reageret. siger Vibeke Manniche, der har valgt at bruge arvesagen som et tema i en kriminalroman, ’Den sidste vilje’. Bogen er hendes tredje krimi om lægen Anna Storm, som har visse ligheder med hende selv.

- Min krimi er ren fiktion, men jeg har - som i to tidligere krimier, jeg har skrevet - ladet mig inspirere af oplevelser i det virkelige liv. Det tabuiserede område med præster, der arver deres sognebørn, lå lige for. Det er et eksempel på, hvordan virkeligheden ofte overgår fantasien.

Hvorfor valgte din tante at fjerne et familiemedlem fra testamentet?

- Min tante havde haft et tæt og kærligt forhold til sin fætter i rigtig mange år. De blev uenige om en ligegyldig bagatel, som absolut ikke burde give anledning til, at hun ligefrem skrev ham ud af sit testamente. Præsten burde have valgt at mægle mellem parterne i stedet for at lade sig selv indsætte i testamentet. Det kan der slet ikke herske tvivl om. Det er og bliver alvorligt embedsmisbrug, som biskoppen uden tøven burde have grebet ind overfor, siger lægen.

Hovedpersonen i Vibeke Manniches kriminalroman, børnelægen Anna Storm, kører lægevagt og får dermed indblik i de måder, ældre behandles på, bl.a. på et plejecenter. Mystiske dødsfald vækker hendes mistanke om, at nogle ældre mennesker kommer herfra mod deres egen vilje og med ivrige hænders hjælp.

Vibeke Manniches krimi ’Den sidste vilje’ udkommer 17. september på forlaget Liva.

Læge og forfatter Vibeke Manniche har klaget over den fynske præst, der modtog millionarv fra Manniches gamle tante på 95 år. Arvesagen beskriver hun i romanen den sidste vilje, som hun udsender nu.
Læge og forfatter Vibeke Manniche har klaget over den fynske præst, der modtog millionarv fra Manniches gamle tante på 95 år. Arvesagen beskriver hun i romanen den sidste vilje, som hun udsender nu. Foto: Privatfoto
Vis mere