Lægemiddelstyrelsens fejl i Omniscan-skandalen har fået globale konsekvenser og flere tusinde personer verden over er tilsyneladende blevet ofre for Omniscans frygtelige bivirkninger.

Det vurderer førende læger på området. Det skriver B.T. søndag

- Alt mellem 2.000 og 10.000 er blevet syge af eftervirkningerne af Omniscan-affæren. Det er min vurdering, siger professor og nefrolog på Odense Universitetshospital, Peter Marckmann.

Også professor i radiologi på Herlev Hospital, Henrik Thomsen, finder de store tal frem.

- Jeg har regnet meget på det og min vurdering er at 10.000 verden over må være blevet syge, siger han.

Henrik Thomsen holder sin holdning om hvor ansvaret ligger for sig selv. Peter Marckmann mener, at ansvaret ikke alene kan placeres hos den danske Lægemiddelstyrelse, men i høj grad også hos producenten Nycomed, der blev opkøbt af GE Healthcare. Lægemiddelstyrelsens fejl har dog haft afgørende betydning for andre europæiske landes vurdering af stoffet Omniscan, da de efter alt at dømme har lænet sig op af Lægemiddelstyrelsens vurdering.

En uvildig rapport fra advokatselskabet Kromann Reumert fastslår, at Lægemiddelstyrelsen fjernede en særlig advarsel fra Omniscan om, at det ikke måtte bruges på nyresvage patienter.

Den såkaldte kontraindikation på Omniscan var udelukkende baseret på Nycomeds eget materiale, som var den daværende producent af stoffet. Men Omniscan var giftigt for patienter med nedsat nyrefunktion og alene i Danmark havde det invaliderende konsekvenser for mellem 60 og 80 patienter, som fik sygdommen nefrologisk systemisk fibrose (NSF). I nogle tilfælde døde patienterne.

Med Lægemiddelstyrelsens vurdering i hånden, så kunne Nycomed gå videre i andre europæiske lande og få fjernet de landes kontraindikation på stoffet, så Omniscan også her kunne bruges på nyresvage patienter. Det skete i perioden 1998-2003, hvor en lang række lande i Europa fjernede kontraindikationen. Og det har uden tvivl invalideret eller taget livet af tusindvis af europæere med svage nyrer.

- Vi får aldrig det præcise tal. Mørketallet er stort, da patienter med meget svækkede nyrer ofte har en dårlig prognose og det kan diskuteres om de dør af den sygdom eller af NSF. Men forskning viser, at der er en effekt, siger Peter Marckmann.

Peter Marckmann mener, at Lægemiddelstyrelsen bærer en stor del af ansvaret, men i endnu højere grad er det producenten af Omniscan, der bør have sort samvittighed.

- De havde viden om nogle problematiske forhold, men de tog ikke den viden tilstrækkelig alvorligt, Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Lægemiddelstyrelsens direktør, Jytte Lyngvig.