Hvis ikke Marius havde heddet Marius - hvis han havde været en helt almindelig navnløs giraf - så ville den verdensomspændende forargelse over hans død formentlig slet ikke have nået sit nuværende kogepunkt.

Det vurderer professor i dyreetik ved Københavns Universitet, Peter Sandøe.

»Marius’ navn har været med til at styrke billedet af, at han er et slags kollektivt familiedyr. Og når han så bliver slagtet, selv om han ikke er syg, så kan det vække stærke følelser,« siger han.

Københavns Zoo aflivede søndag Marius og parterede ham, så han kunne fodres til løverne. Årsagen var pladsmangel, og ifølge Københavns Zoo var det ikke muligt at afsætte Marius til andre zoologiske haver uden at skabe problemer med indavl.

Tilføj til historien, at giraffen er et spektakulært, vildt dyr, at den samtidig er temmelig nuttet, og at Marius kun var 18 måneder gammel, så har man en sprængfarlig cocktail, forklarer Peter Sandøe:

»Når dyr får navne, relaterer vi til dem som individer. Se for eksempel på kæledyr, som mange betragter som familiemedlemmer. Når man afliver navngivne dyr, giver det straks en association til at aflive mennesker,« siger han.

På den såkaldte sociozoologiske skala - en slags hitliste over hvilke dyr, vi bekymrer os mest om - er de vilde dyr rykket helt op i toppen. Et godt stykke længere nede ligger for eksempel slagtesvin, som hver dag må lade livet i titusindvis for at holde den danske svineeksport kørende.

»Svin har kun et nummer. Det er dyr, som vi holder afstand til for netop at kunne spise eller sælge dem,« siger Peter Sandøe.

Billederne af Marius’ slagtning er bogstavelig talt gået verden rundt i takt med at internationale nyhedsbureauer som AFP, Associated Press og Reuters har viderebragt historien. Britiske BBC og avisen The Guardian har også omtalt aflivningen, og CNN fulgte sagen på både net og TV. Selv verdens nok mest anerkendte avis, The New York Times, har skrevet om Marius’ død.

I Københavns Zoo har den videnskabelige direktør, Bengt Holst, modtaget trusler på livet, og på sin Facebook-side forsøger dyrehaven efter bedste evne at forklare sig på både danske og engelsk.

»Vi vil gerne understrege, at vi ikke betragter det som dyrplageri at aflive en giraf og så fodre den til løverne. Løver er rovdyr og de spiser dermed kød. I dette tilfælde blev løverne fodret med en giraf, som løver også spise i naturen. Hvis vi ikke havde fodret dem med giraffen, skulle de have været fodret med kød fra andre dyr, som var blevet aflivet i stedet. Det er sådan, det er. Kød kommer fra dyr. I dette tilfælde ved vi, at kødet kommer fra et dyr, der har haft et godt liv,« skriver Københavns Zoo.

Opslaget har i skrivende stund fået over 6.000 kommentarer, hvoraf mange synes at være skrevet i raseri. »Mordere«, »barbarer«, og »dyremishandlere« er nogle af de tilbagevendende skældsord. Som én kvinde skriver:

»Der er INGEN UNDSKYLDNING for jeres svigt og grusomhed! Må I for evigt blive husket for jeres ondskab. Skam jer! Hele verden ser på jer! SKAM!«


Fakta: Sådan skriver de

Aflivningen af giraffen Marius vækker endog meget stærke følelser verden over.

På de sociale medier lægges Københavns Zoo for had. En del af vreden kommer til udtryk i kommentarer på Københavns Zoos Facebook-side:

»Der er INGEN UNDSKYLDNING for jeres svigt og grusomhed! Må I for evigt blive husket for jeres ondskab. Skam jer! Hele verden ser på jer! SKAM!«

»Et meningsløst og overlagt spild af liv. Er I så psykopatiske, at I er ude af stand til at føle og vise empati? Har I ingen medfølelse for dyr? I er en f***ing skændsel for menneskeheden.

»I er til skam for den menneskelige race! Hæng jeres hoveder i skam, I giver mig kvalme.«

»Det er på tide, at I barbariske VIKINGER udvikler jer!!! Hvem gav jer slagtere ret til at DRÆBE Marius, en sund og rask giraf??? Hvilken del af »DU SKAL IKKE DRÆBE« fra Biblen forstår I ikke?«

Reaktionerne fra brugere på Twitter er også benhård:

»Fuck jer, I modbydelige morderiske svin. Må I rådne op i helvede, slimede forpulede røvhuller.«

»I skulle lukkes. Barbarisk. Små mænd, der leger Gud. Håber omtalen tvinger jer til at lukke. Dyremordere.«

»Ikke alene DRÆBER KØBENHAVNS ZOO EN BABYGIRAF, de slagter den og fodrer den til løverne foran skolebørn.

Københavns Zoologiske Haves begrundelse for at aflive Marius er, at girafferne skal have ungerne i naturlige intervaller - ligesom i naturen. Her ville kalven på et tidspunkt bryde ud af flokken og danne sin egen familie - eller slås med sin far. Dette var Marius ifølge Zoologisk Haves videnskabelige direktør, Bengt Holst, allerede begyndt at gøre, og det er en potentielt farlig situation for girafferne.

Københavns Zoo forsøgte derfor at få kalven afsat til en anden Zoo, men det kunne ikke lade sig gøre p.g.a. pladsmangel i andre haver og risiko for indavl.

BNB