Myterne om julefrokosterne kan se sådan her ud, men det er langt fra altid sådan, virkeligheden ser ud. (Arkivfoto)
Myterne om julefrokosterne kan se sådan her ud, men det er langt fra altid sådan, virkeligheden ser ud. (Arkivfoto) Foto: Simon Knudsen
Sex i kopirummet! Vamle tilnærmelser fra chefen! Og alt for fulde folk, der kommer til at tale over sig!

Myterne om de alt for vilde julefrokoster lever i bedste velgående, men i betragtning af, hvor mange julefrokoster, der bliver holdt rundt omkring i landet, så går det faktisk godt for langt de fleste. Kolleger og chefer hygger sig og får en dejlig aften, som de kan tale om resten af året.

I flere uger har aviser og nyhedssites ellers svælget i optakter til julebranderterne rundt omkring på de danske arbejdspladser og gode råd til, hvordan du undgår de værste skandaler på dit job i forbindelse med julefrokosten. 

BT har talt med flere fagforeninger for at få et overblik over, hvordan det så er gået ved årets julefrokoster, men her er der endnu ikke noget præcist overblik over, hvor mange sager julefesterne eventuelt vil munde ud i.

Flere hæfter sig dog ved, at det trods den enorme fokus på skandaler, sexchikane og gigantiske tømmermænd, faktisk går godt rigtig mange steder.

En ny spørgeskemaundersøgelse fra HK/Privat blandt 1600 medlemmer viser, at hele 85 procent svarer ja til, at der bliver holdt julefrokost på deres arbejdsplads. Fem procent svarer nej, mens ni procent ikke er i arbejde.

- Danskerne støtter massivt op om julefrokosten på deres arbejde. Medarbejderne bliver rystet sammen, når man hygger sig på tværs af fag og afdelinger. Det har stor værdi for det fælles samarbejde på arbejdspladsen, siger arbejdsmiljøkonsulent Svend-Erik Hermansen fra HK/Privat.

Han peger på, at den gode stemning fra julefrokosten med fordel kan tages med ind i det nye år.

- Fællesskabsfølelsen gør det nemmere at få et godt arbejdsmiljø, og det er vigtigt at huske hele året rundt, siger Svend-Erik Hermansen og peger samtidig på, at det er værd at bemærke, at det - trods alt - er forbavsende sjældent en julefrokost ender som en faglig sag.

Samme oplevelse har Kristeligt Fagbevægelse, hvor kommunikationsmedarbejder Ove Klausen har undersøgt sagen:

- Vi kan ikke se på statistikken, at det er december. Vi har sager om mobning og sexchikane, men det har vi jo hele året. Der er ikke noget, der boomer her i december. Måske har folk set alle de gode råd i medierne om, hvordan man skal opfører sig til julefrokosterne.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.