Søfarer og eventyrer Troels Kløvedal er nu så syg, at han mod sin vilje ikke kan skrive flere bøger

Troels Kløvedal, der er ramt af den sjældne nervesygdom ALS, meddeler nu sine mange fans, at han ikke kommer til at skrive flere bøger. Det skriver TV2 Østjylland.

»Jeg må nok erkende, at jeg er for syg til at skrive en hel bog mere. Jeg har sværere og sværere ved at ramme tasterne på min Mac. Men var jeg ikke blevet syg af denne besynderlige sygdom, som der ikke findes nogen behandling for selv her i 2018, havde jeg nok skrevet et par bøger mere,« skriver eventyreren i en mail til tv-stationen.

Troels Kløvedal fik i okt. 2016 konstateret nervesygdommen ALS, en sjælden sygdom, der langsomt nedbryder kroppens motoriske nerveceller, og som fører til hensygnen af alle muskler i kroppen. En efter en dør de hen. Til sidst kan man overhovedet ikke bevæge sig, tale eller synke. Man forbliver dog fuldstændig klar i hjernen. Herhjemme får ca. 50 danskere om året sygdommen.

Troels Kløvedal har sejlet jorden rundt tre gange.
Troels Kløvedal har sejlet jorden rundt tre gange. Foto: Fra bogen 'Med Asbjørn på de s
Vis mere

Den 74-årige mand er nået til et punkt nu, hvor han ikke længere kan tale. Han trækker vejret gennem en respirator, han kan ikke tygge mad og får næring gennem en sonde i maven. Han udkom i dec. sidste år med erindringsbogen ‘Alle mine morgener på jorden’, men det bliver altså den sidste bog fra sømandens hånd.

»Jeg havde nok skrevet et par bøger mere - én om Grækenland og dets kultur, historie og mytologi, som jeg hele livet har været betaget af og så én om Danmark i forlængelse af mine TV2 Fri-udsendelser, hvor jeg besøgte og fortalte om mine yndlingsforfattere og malere,« skriver Troels Kløvedal til TV2 Østjylland.

Foruden ALS er eventyreren også ramt af lungesygdommen bronkiektasi, som gør, at han hoster slim op af lungerne mange timer dagligt. Men selvom livet er ved at lakke mod enden, fortryder han intet. Det fortalte han i et interview med BT i forbindelse med udgivelsen af ‘Alle mine morgener på jorden’.

»Jeg har opfyldt min formålsparagraf, og der er ikke noget, jeg ville gøre om. Jeg fik børn med de allerdejligste, sejlede jorden rundt med mine venner og er derfor et bevis på, at drømme er et fantastisk godt afsæt til handling,« skrev Troels Kløvedal til BT.

Kun et enkelt ønske havde han til fremtiden:

»Jeg håber, at jeg dør, inden jeg bliver helt lam«.