Trine Baadsgaards søn, Mathias blev kun 16 år gammel. Han døde af meningitis for et år siden.

Mathias fik feber og kastede op og senere fik han en tiltagende hovedpine. Men der var ingen nakkestivhed, som de fleste ellers har lært, er det første man skal tjekke for at udelukke, at der kan være tale om meningitis. 24 timer senere var han død.

Hans mor, Trine Baadsgaard, lovede dengang både sønnen og sig selv at kæmpe for, at ingen skulle efterlade uvidende om, hvor farlig sygdommen er og hvordan man kan forhindre den.

Men et år er gået og imellemtiden er yderligere to unge mænd på 17 og 18 år døde af præcis den samme sygdom i Københavnsområdet. Og det har berørt Trine Baadsgaard dybt, skriver hun på Facebook.

»Jeg tænker og tænker, om de to sidste dødsfald kunne være undgået, hvis bare de, deres forældre eller de behandlende læger havde kendt til Mathias´ sag. Derfor er min opfordring:

Få jeres unge mennesker vaccineret. Man KAN faktisk vaccinere mod den meningitis Mathias døde af og man gør det med unge mennesker i mange andre lande, bl.a. i Norden. Men vi vidste det ikke og havde måske også fra fravalgt det, hvis vi havde set på, hvor lille risikoen er. Men med den viden, jeg har i dag, ville jeg ikke tøve og derfor skal I have denne viden.

For det sker jo – og særligt der, hvor unge mennesker er tæt sammen – på efterskoler, højskoler, kostskoler. Hvis det var mig, så ville jeg sørge for, at mine unge fik den vaccine – hellere i dag end i morgen.

Jeg ved godt, at man ikke kan vaccinere mod alle former for meningitis eller for alt i det hel taget, og jeg ved godt, at der ingen garantier gives i det her pokkers liv for højresvingende lastbiler, spritbilister, kræft, ulykker og hvad ved jeg – men det man kan gøre noget ved, skal man gøre: Jeg ville ønske, at jeg havde vidst det , jeg ved nu.

Så det er mit løfte: At jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at det ikke sker igen – og igen. Derfor. Hjælp mig med at dele denne vigtige viden,« skriver Trine Baadsgaard.

Opslaget er foreløbig delt af flere end 50.000 på Facebook.

Formanden for Landsforeningen Meningitis, Martin Bak, er enig i, at der mangler viden om sygdommen i offentligheden.

»Mange tror, at det kun handler om at tjekke for nakkestivhed, men til at begynde med minder symptomerne mere om influenza og kan være forskellige og diffuse. Derfor er jeg helt enig i, at vaccinen mod meningokokker burde være en del af børnevaccinationsprogrammet. Vaccinen kom på markedet for 4-5 år siden og er godkendt i EU og indført i flere lande, dog ikke i Danmark. Det handler formodentlig om en kynisk beregning af økonomi i forhold til, hvor mange tilfælde der er om året,« siger Martin Bak.

BT har forgæves forsøgt at komme igennem til Sundhedsstyrelsen for en kommentar.