Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har rejst kritik af tre læger på Psykiatrisk Center Amager for at have overmedicineret en 26-årig og undladt at skride ind over for medicinens meget alvorlige bivirkninger, skriver Politiken.

Den 26-årige Adel Saidane fik under sin indlæggelse for fem år siden så meget medicin, at bivirkningerne blev »uudholdelige« for ham, og han valgte derfor at forlade afdelingen og begå selvmord. Patientombuddet konstaterede i december 2013, at hans behandling har været »under normen for almindelig anerkendt faglig standart«.

Herefter blev sagen sendt videre til Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn efter ønske fra de pårørende.

Nævnet konkluderer nu, at der er grundlag for at kritisere en overlæge på tre punkter for hans behandling af Adel Saidane under hans fire uger lang indlæggelse. Overlægen udskrev ifølge nævnet for store doser beroligende medicin, han undlod at begrunde øget dosis i journalen, og han forholdt sig ikke til patientens alvorlige bivirkninger.

Ved indlæggelsen fik den 26-årige så meget antipsykotisk, beroligende og manidæmpende medicin, at han fik det, der kaldes akatisi. En tilstand, som i flere tilfælde har ført til selvmord, da den er uudholdelig, skriver nævnet.

En anden overlæge får kritik for at have startet depotbehandling med et antipsykotisk middel uden at vente på, om medicinen virkede i pilleform. Derudover får en reservelæge kritik for ikke at ordinere hyppigere tilsyn de sidste dage, hvor Adel Saidane var alvorligt forpint.

Familien undrer sig over, at sagen ikke får større konsekvenser, men Adel Saidanes lillebror Hafed, der selv læser til læge, siger til Politiken:

»Man kan håbe, at den opmærksomhed, der har været om sagen, og de ting, der er iværksat, vil have positive konsekvenser for nuværende og fremtidige patienter.«