Politikerne i Folketingets sundhedsudvalg er blevet enige om at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme som det første land i verden, men det er blot symbolsk og betyder ingen reelle forandringer, mener transaktivist.

Som det første land i verden har Danmark nu besluttet, at man fra nytår vil fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme, men trods de gode intentioner, så møder beslutningen ikke stor begejstring i transmiljøet.

»Det er jo enormt godt og symbolsk rigtig fint, men jeg er langt fra den eneste i transmiljøet, der er bekymret og provokeret over, hvad der sker. For det betyder ingen reelle forandringer for nogen af os,« fortæller 24-årige Elvin Pedersen-Nielsen, der er transaktivist.

Ifølge ham er der nemlig ikke tale om en decideret fjernelse af diagnosen, men derimod en flytning af diganosen, hvilket betyder, at transkønnede vil modtage den samme behandling, som hidtil har haft et enormt fokus på psykiske lidelser.

»De siger, at man på papiret ikke bliver betragtet som psykisk syg, men jeg er ligeglad med, hvilken liste diagnosen står på. Det vigtige er jo, hvordan jeg bliver behandlet, når jeg søger behandling på Sexologisk Klinik, og de er stadig i deres gode ret til at putte mig gennem en psykiatrisk udredning. De vil stadig teste, om jeg er skizofren eller pædofil, før de spørger, om jeg er trans« fortæller Elvin Pedersen-Nielsen, der selv har været igennem et udredningsforløb hos Sexologisk Klinik.

Behandlingen hos Sexologisk Klinik har tidligere modtaget massiv kritik for at sygeliggøre og diskriminere de transkønnede.

Undervejs i udredningsforløbet bliver de transkønnede blandt andet spurgt: »Tænker du på dine forældre, når du onanerer,« og »hvor tilfreds er du med din klitoris på en skala fra 1-5.«

Får Danmark til at se godt ud

Selv om der er visse positive takter at tage med fra Folketingets beslutning, så er der ifølge Elvin Pedersen-Nielsen tale om en symbolsk handling, der får Danmark til at se godt ud på den internationale scene.

»Men den virkelige betydning for transkønnede er faktisk ingenting.«

Ifølge Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er dette dog kun det første skridt i processen, for at lægge et hårdt pres på verdenssundhedsorganisationen WHO, der stadig betragter transkønnethed som en psykisk lidelse.

»Men i forhold til behandlingen er vi politisk opmærksomme på det, og vi har haft drøftelser med transmiljøet og Sexologisk Klinik, der er stålsatte på, at der skal være et alternativt tilbud til Sexologisk Klinik, fordi at der er behov for det,« fortæller han.

Derfor er man også i dialog med Sundhedsstyrelsen, hvor man blandt andet arbejder på at gå bort fra de spørgeskemaer, der har mødt hård kritik for at krænke de transkønnede.

Hvornår kan de transkønnede så forvente, at behandlingen bliver ændret?

»Det er Sundhedsstyrelsen og Sexologisk Klinik i gang med, og jeg ved at specialplanlægningsudvalget arbejder meget konkret på det i øjeblikket. Så der går ikke lang til, før de kommer med nye meldinger,« fortæller Flemming Møller Mortensen.

Hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty International glæder man sig over beslutningen, men understreger samtidig, at det kun må være første skridt på vejen.

»Vi er forsigtigt håbefulde. Vi er selvfølgelig glade for, at diagnosen bliver fjernet, men vi ser det kun som et første skridt. Det altafgørende er nu at sikre, at der følger menneskerettigheder med bagefter, så det ikke bare bliver en symbolsk sejr. Det er vigtigt at sikre, at transkønnet får adgang til behandlingen uden diskrimination og uden psykiatrisk udredning,« lyder det fra kampagneleder Helle Jacobsen.