En mand, der føder en baby. Det scenarium kan blive virkelighed i Danmark - ligesom det er blevet det i USA.

En britisk mand, som er født kvinde og har gennemgået en kvinde-til-mand-kønsskifteoperation, har netop født en søn og følger dermed i fodsporene på amerikanske Thomas Beatie, der indtil videre har født tre børn, Scott Moore og israelske Yuval Topper.

I modsætning til Danmark, hvor en kvinde skal have fjernet både sine æggestokke og sin livmoder, hvis hun efterfølgende officielt vil anerkendes som mand med et nyt CPR-nummer, er det i en lang række andre lande muligt for transkønnede mænd at beholde deres æggestokke og livmoder efter en kønsskifteoperation.

- Herhjemme kræver et kønsskifte en kastration. Kvinderne får fjernet de indre kønsorganer, så derfor vil det være umuligt for dem senere at få børn. Dog vil vi i teorien godt kunne opleve en dansk mand føde et barn, da nogle vælger at blive opereret i udlandet, hvor man ikke fjerner kønsorganerne, fortæller psykolog på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet Rikke Kildevæld Simonsen.

Tendensen bekræftes af Landsforeningen for Transvestitter og Transseksuelle.

- Det reelle antal af danskere, der årligt får foretaget en kønsskifteoperation, er noget højere end tallene i statistikkerne, da stadig flere vælger at tage til USA eller Thailand på grund af de enormt høje kvalifikationskrav til en operation i Danmark, siger foreningens formand, Susanne Selmer.

I perioden fra 2005 til 2009 gav Sundhedsstyrelsen 18 kvinder og seks mænd tilladelse til en kønsskifteoperation.

I Danmark findes ingen eksempler på, at en transkønnet mand, som enten har fået foretaget sin operation i udlandet, eller som endnu ikke har gennemgået den fysiske operation, har forsøgt at blive gravid. Men ifølge Susanne Selmer er fænomenet mere udbredt, end vi tror.

- Det er vores erfaring, at der er flere, som tænker på det. Vi lever i en verden, hvor man skal være indstillet på at acceptere mange forskellige ting, men det her er virkelig noget, som vil rokke ved vores opfattelse af, hvordan verden ser ud, siger hun.

Susanne Selmer tror, at hvis en mand blev gravid i Danmark, så ville der lyde et ramaskrig i befolkningen.

- I Danmark har man generelt svært ved at acceptere, at nogle af os er lidt anderledes, og det her rækker langt ud over, hvad folk har fantasi til at forestille sig, siger Susanne Selmer.

Siden nyheden om den britiske mand kom ud for få dage siden, har flere udenlandske eksperter debatteret problemstillingen. Kritikere mener, at sådan en graviditet er at fordeje naturen - det handler kun om at opfylde de voksnes ønske, og det er ikke for barnets bedste.

Det Etiske Råd herhjemme har ikke behandlet emnet og har derfor ikke en klar holdning til problemstillingen.

- Vi skal jo forsøge at finde ud af, hvordan vi som samfund skal forholde os, hvis en juridisk registreret mand bliver mor. I realiteten kan det give et par, hvor manden er mor, og kvinden er far. Man kunne godt forestille sig, at det kunne blive en smule forvirrende for barnet, siger formand Jacob Birkler.

Han påpeger, at man i dag har åbnet flere døre i mulighederne for kunstig befrugtning.

- Man kan mene, tænke og synes, at det er usmageligt, men er det overhovedet op til samfundet at bestemme? Det rykker selvfølgelig ved en masse forestillinger om det at få børn, men man kan også spørge, om det i virkeligheden ikke er omsorg og tryghed, der er afgørende for et barn? Der er ingen undersøgelser, der kan dokumentere, at det skulle være dårligere at vokse op i for eksempel en homoseksuel - eller for den sags skyld transseksuel - familie end i andre familier, siger Jacob Birkler.

Ligesom Susanne Selmer tror Jacob Binkler, at fænomenet vil møde voldsom modstand, hvis det skulle indtræffe i Danmark.

- Helt intuitivt strider det imod det meget faste billede, vi har af mor og far. Men tager vi udgangspunkt i barnet tror jeg, at vi skal være meget varsomme med at være forhastede i vores kritik, da det først og fremmest drejer sig om omsorg, siger han.