Et voldsomt oprør er blusset op blandt danske læger. De sociale medier, som Twitter og Facebook svømmer over med billeder af både enkelte læger og hele afdelinger på forskellige sygehuse med teksten #detkuhaværetmig henover.

Hele kampagnen bakkes op af flere faglige organisationer. Herunder Yngre Læger, Dansk Selskab For Almen Medicin og flere andre.

Dansk Selskab for Almen Medicin bakker op om kampagnen #detkuhaværetmig, hvor danske læger raser over at en kollega er dømt for pligtforsømmelse i en sag, hvor de mener at det fortravlede sundhedsvæsen er skyld i fejlen.
Dansk Selskab for Almen Medicin bakker op om kampagnen #detkuhaværetmig, hvor danske læger raser over at en kollega er dømt for pligtforsømmelse i en sag, hvor de mener at det fortravlede sundhedsvæsen er skyld i fejlen.
Vis mere

Lægerne raser over, at en ung læge i slutningen af august måned måned blev dømt i landsretten for pligtforsømmelse efter et tragisk dødsfald på akutafdelingen på Svendborg Sygehus. De mener ikke, at lægen kan bebrejdes. I stedet mener de, at fejlen skyldes, at hele det danske sundhedsvæsen, er så fortravlet og forjaget, at fejl uundgåeligt opstår. Derfor skriver de #detkuhavaeretmig på deres Facebookprofiler og Twitterkonti.

Dødsfaldet, som har startet hele forløbet, skete i 2013.  Her var den unge læge alene på akutafdelingen i Svendborg, hvor hun mundtligt bad en sygeplejerske om at foretage en måling af blodsukkeret på en patient med mavesmerter, der havde type 2 diabetes.

Det huskede sygeplejersken ikke. Sygeplejersken forklarede i retten, at hun heller ikke kunne huske at være blevet bedt om det. Det resulterede på tragisk vis i at patienten døde, da han fik hjerneskade efter at have fået meget lavt blodsukker.

37-årige Iza Alfredsen kender den dømte læge. Hun mener, at det lige så godt kunne have været hende, som det hele var gået ud over.
37-årige Iza Alfredsen kender den dømte læge. Hun mener, at det lige så godt kunne have været hende, som det hele var gået ud over.
Vis mere

Den unge læge havde ikke noteret i journalen, at patienten skulle have tjekket blodsukkeret og heller ikke senere dobbelttjekket, at blodsukkeret var målt, som det ellers er påkrævet.

Byretten i Svendborg frikendte lægen i april, men ved ankesagen i Landsretten 30. august blev hun kendt skyldig i 'grov pligtforsømmelse', på grund af den manglende journalføring og manglende opfølgning.

37-årige Iza Alfredsen er en af de danske sygehuslæger, der var blandt de allerførste, der brugte hashtagget #detkuhaværetmig. Hun kender den nu dømte sygehuslæge og har arbejdet på den konkrete afdeling, hvor hændelsen indtraf.

»Hun er meget grundig og samvittighedsfuld. Hun er grundigere end jeg. Derfor tænker jeg også, at det kunne have været mig,« siger Iza Alfredsen.

»Når den yngste læge, der er til stede på afdelingen, skal indlægge et stort antal patienter, så er der ikke tid til at følge op på, om de instrukser man har givet bliver fulgt længere henne i systemet. Og så rammer det her så pludselig hende, selvom det kunne have været hvem som helst,« siger hun.

»Når mere end 4000 læger reagerer, som de gør, så tager jeg det som et tegn på, at de tænker det samme og at de bliver bange for, at det kunne ramme dem. Lægerne er jo bange for, at de kan få en plet på straffeattesten, når de tager på arbejde,« siger Iza Alfredsen.

Iza Jacobsen bakkes op af Lægeforeningen, som mener at dommen er urimeligt hård.

»Der er tale om en dybt ulykkelig sag. Først og fremmest for patienterne og de pårørende, naturligvis. Der er sket fejl, men det er efter Lægeforeningens vurdering ude af proportion at dømme hende for grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed. Dommen er urimelig hård og kan få store konsekvenser for andre læger i lignende situationer. Mange læger vil med rette tænke, at 'det kunne have været mig',« siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen i en pressemeddelelse.

Også Dansk Selskab for Almen Medicin støtter kampagnen. Selskabet har netop afholdt årsmøde, hvor over 300 læger stillede op til fotografering under hashtagget #detkuhaværetmig.

»Det er korrekt, at vi støtter kampagnen. Det er praktisk taget umuligt, at du med alle de beslutninger på en meget travl vagt kan gå tilbage og dobbelttjekke hver enkelt patient. Der er sket noget ulykkeligt. Men desværre så sker fejl. Her har man slagtet en syndebuk, men vi går ud og siger, at det også kunne have været os,« siger lægefaglig leder i DSAM, Niels Saxtrup.

BT har kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed, men det har ikke været muligt at få en kommentar inden deadline.

Den unge læge, som kampagnen tager udgangspunkt i, ønsker ikke at tale med pressen.