Kan man over hovedet stole på noget som helst videnskabeligt arbejde fra den svindel-mistænkte hjerneforsker Milena Penkowa?

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Københavns Universitet er nu kommet så stærkt i tvivl, at et uvildigt panel af internationale eksperter skal granske de knap 100 videnskabelige artikler, som Milena Penkowa enten er hoved- eller medforfatter til. Det skriver Ekstra Bladet lørdag.

Undersøgelsen skal iværksættes af Det Frie Forskningsråd.

Se billederne:
Forskerpriser

- Universitetet har bedt forskningsrådet skrive et kommissorium for en sådan undersøgelse. Det er tæt på at være færdigt. Vi anbefaler, at samtlige hendes videnskabelige artikler efterprøves af mindst fem udenlandske forskere, som ventes at være tre måneder om det, siger forskningsrådets formand, professor, dr.med. Jens Christian Djurhuus fra Klinisk Institut på Skejby Sygehus til Ekstra Bladet.

Thomas Bjørnholm, der er prorektor ved Københavns Universitet, bekræfter, at man vil følge forskningsrådets kommissorium.

Han er ganske klar over, at den kommende undersøgelse vil kunne mangedoble den allerede omfattende skandale, som Milena Penkowa, og det ellers berømte universitet, er kastet ud i.

- Der er eksempler på, at man har måttet trække 20-30 videnskabelige artikler tilbage efter lignende sager i udlandet, siger Thomas Bjørnholm.

Reelt har kritikken af to af Milena Penkowas forskningsprojekter allerede miskrediteret hele hendes forskning, erkender Thomas Bjørnholm.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Milena Penkowa.

260 forskere kræver nu uvildig Penkowa-undersøgelse

Rektor Ralf Hemmingsen og bestyrelsen for Københavns Universitet modtager mandag en erklæring med underskrifter fra 260 forskere, som kræver en uvildig undersøgelse af sagen om den politianmeldte hjerneforsker Milena Penkowa. Det skriver Politiken lørdag.

I erklæringen står, at forskerne beklager, at ledelsen på KU har afvist en uvildig undersøgelse af sagen. Samtidig skriver de, at den undersøgelse, universitetet har bedt Kammeradvokaten lave, på ingen måde kan kaldes uvildig '... alene af den grund, at kammeradvokaten i denne sammenhæng er Universitetets advokat og dermed ikke er uvildig i en undersøgelse, der indbefatter Universitetets håndtering af sagen'. Samtidig peger de på, at Kammeradvokaten ikke kan tage stilling til forskning.
- Det er meget vigtigt for universitetets renomme og dansk forskning, at man ikke fejer noget ind under gulvtæppet, siger en af initiativtagerne, professor dr.med. Niels E. Skakkebæk fra afdeling for vækst og reproduktion på Rigshospitalet - en blandt mange prominente forskere, der har skrevet under - til Politiken.

- Undersøgelsen skal være fair, og efter det usædvanlige forløb, vi har set hidtil, har vi ikke tillid til, at Kammeradvokaten har mulighed for at komme til bunds i sagen, siger han til Politiken.