Den stenrige tobaksfamilie Færch strides atter i et vanvittigt opgør om familieformuen. Mandag kom der nye anklager til.

Løgne. Manipulation. Griskhed. Uhæderlighed.

Det svirrer med alvorlige beskyldninger i tobaks-dynastiet Færch, efter at en årelang familiekrig atter er brudt ud i lys lue.

Striden blussede op i weekenden, da den sjællandske gren af familien – Stener Færch Gruppen – på kontroversiel vis indrykkede en annonce i Dagbladet Holstebro, hvor man beskyldte den jyske gren af familien for at lyve.

Griske jyder

Mandag  tog sagen så atter en drejning, da Erik Stener Færch fra Stener Færch Gruppen forklarede, hvorfor familien havde valgt at tage så drastiske midler i brug.

- Annoncerne er direkte affødt af den afmagt, der føles ved at familiens galoperende uhæderlighed fortsætter uhæmmet. Her er tale om, at blomsten af Danmarks bundfald fortsat mener, at de kan gøre, som det passer dem, og ingen gør noget for at stoppe det, skriver han i en pressemeddelelse til BT. Han beskylder desuden den jyske del af familien for at manipulere og for at være grisk.

’Færch Plast er ikke til salg’

Stridens kerne er familiens guldæg, emballagevirksomheden Færch Plast, som den jyske del af familien angiveligt pønser på at sælge. I sidste uge afviste den jyske grens overhoved, Lone Færch, dog, at det er planen.

- Færch Plast er ikke til salg, skrev hun i en mail til Dagbladet Holsterbro. Det tror den sjællandske del af familien dog ikke på. Den jyske del af familien, der foruden Lone Færch også tæller hendes søster Annemette Færch, deres bror Rasmus Færch samt Stener Færchs datter, Merete, har nemlig det seneste år forsøgt at købe mindre anpartshavere ud af familiens holdingselskab, Færch Holding, for at få kontrol over en større del af virksomheden. Ifølge den sjællandske gren af familien sker dette, fordi de vil have virksomheden solgt.

Endnu er det ikke lykkedes at få nok anparter, da blandt andre Stener Færchs enke, Tineke Færch, har nægtet at sælge sin del.

Krigen om Færch Plast er kun den seneste i en endeløs række af skandaler i den rige familie, hvis formue blev grundlagt i 1869 med grundlæggelsen af en tobaksfabrik i Holstebro. Tobak blev en guldgrube, og formuen svulmede gevaldigt.

Selv om Færch-familien sagde farvel til tobakken, da den i 2008 solgte sin andel i Skandinavisk Tobakskompagni, så er familien fortsat stenrig.

Med en samlet formue på 3,5 mia. kroner var familien, ifølge Berlingske Nyhedsmagasin, i 2012 den 19. rigeste i Danmark.

Penge alene skaber dog ikke lykke, siges det. Og ser man på familien Færch er der måske noget om snakken.

Reddede mor med brændeknude

Hustruvold og anklager for magtmisbrug er blot nogle af de sager, som familien har plaget familien. En af de værste sager var fra 1993, da Lone Færchs storebror, Niels Færch, var tiltalt for næsten at have kvalt sin kone Lis Færch for øjnene af parrets 16-årige datter. Pigen reddede sin mor ved at slå sin far i hovedet med et brændestykke.

Begivenhederne førte til retssagen, hvor Niels Færch opsigtsvækkende blev frifundet af den lokale domstol, byretten i Holstebro. Dommen vakte postyr helt ind på Christiansborg, hvor daværende justitsminister Erling Olsen (S) helt usædvanligt blandede sig og kaldte dommen ’umoralsk’.

Præmissen for frifindelsen var nemlig, at volden var blevet en accepteret del af samlivet. Erling Olsen slog fast, at hvis voldsmænd ikke kunne dømmes for vold, så måtte loven laves om. Det blev ikke nødvendigt. Efterfølgende fik Niels Færch en dom på 40 dages betinget hæfte ved Vestre Landsret i Viborg.

Dertil kommer, at der har været flere uopklarede brande på familiens ejendomme.

Foreløbigt klimaks

Trods det lange skandale-register, så har familiestridighederne med avisannoncen nu nået et helt andet og ukendt niveau.

- Jeg kan ikke komme i tanke om, at jeg har set noget lignende, siger Christian Have, der er indehaver af Have Kommunikation til Holstebro Dagblad.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Lone Færch samt hendes mand, advokat Jon Johnsen. Trods gentagne henvendelser er det ikke lykkedes. Lone Færch sagde til Berlingske i 2008, at hun ærgrede sig over, at pressen i så høj grad interesserede sig for Færchernes familiestridigheder frem for Færchernes forretninger:

’Men det er ikke ensbetydende med, at familien ikke fungerer. Det kan man næsten sige sig selv, for familien må jo på et plan fungere godt, for at virksomheden også fungerer så godt, som den gør’.