Roklubber ved Islandsbrygge har længe advaret mod vanvidssejladser i Københavns Havn. Allerede i 2014 forudsagde Ida Holst nemlig, at det ville ende med lig i havnen.

Lørdag aften skete det så. Lig i havnen var resultatet, da en vandscooter med fuld fart hamrede ind i en udlejningsbåd med amerikanske kvinder ved Langebro. To af kvinderne afgik som følge af ulykken ved døden.

Føreren af vandscooteren var en 24-årig mand, der søndag blev varetægtsfængslet ved Københavns byret. Han er sigtet for dobbelt uagtsomt manddrab for hensynsløst at have udsat andre for livsfare.

Den 40-årige gymnasielærer Ida Holst er medlem af Amger Ro- og Kajakklub på Islands Brygge, og hun har længe oplevet vandscootere i havnen, der sejler hasarderet og bevidst provokerer.

»Vandscooterne sejer rundt i havnen oftest i grupper på fire til fem personer, hvor de helt bevidst chikanerer os roere. Det gør de blandt andet ved sejle hurtigt tæt forbi os og lave bølger for at vælte kajakroerne i vandet. Det er åbenbart sjovt, synes de. Jeg tror aldrig, at jeg har oplevet en vandscooter sejle normalt i havnen,« siger hun.

Ida Holst siger, at det bedste rovejr endte med at være grå- og regnvejr, fordi så gad personerne på vandscooterne ikke sejle og dermed, var der fred.

Generne fra vandscooterne startede ifølge Ida Holst for fem år tilbage. Og lige siden der, er det kun blevet værre og værre.

Derfor besluttede hun tilbage i 2014, at lade pagajen ligge på hylden. Det var nemlig for farligt at ro rundt i havnen, mente hun

»Jeg mistede lysten til at ro, da det blev for farligt. Det er forfærdeligt, fordi jeg synes, at det er en pragtfuld sport. Da jeg startede med at ro i havnen tilbage i 2008, var der ikke nogen vandscootere. Det var så dejligt, da der var fred,« siger Ida Holst.

Ida Holst, Amager Ro- og Kajakklub og andre roklubber omkring Islands Brygge har længe forsøgt at råbe op om vanvidssejladsen i havnen.

Ida Holst er 40 år. Hun er normalt gymnasielærer, men nu er hun på barsel.
Ida Holst er 40 år. Hun er normalt gymnasielærer, men nu er hun på barsel. Foto: Privatfoto
Vis mere

I Amger Ro- og Kajakklub har de blandt andet diskuteret, hvad de kunne gøre ved problemet. Derfor anmelder de konsekvent hver gang alle vandscootere, de ser i havnen, til politiet.

»Når vi anmeldte vandscooterne til politiet, sagde de til os, at jo flere anmeldelser de fik, jo større var chancen for, at de kunne rykke ud. Men næsten hver gang er det bare blevet ved snakken. De siger til os, at der ikke er ressourcer til det,« siger Ida Holst

Hun har siden 2008 med en til to sejladser om ugen kun set politiet i havnen to eller tre gange.

Men trods manglende tilstedeværelse fra politiet i havnen, så vil Ida Holst ikke kritisere dem. Hun mener, at ansvaret ligger hos politikkerne. Dem har hun og roklubben længe forsøgt at råbe op igennem medierne og breve.

Tilbage i 2014 kom Ida Holst blandt andet med en dyster forudsigelse i et brev, der lørdag aften skulle blive til virkelighed.

’Både jetski, vandscootere og motorbåde, der vejer flere hundrede kilo har frit spil, og hvis ikke der bliver gjort noget nu for at stoppe dem, så ender det med lig på bordet,’ stod der i brevet.

Og den sætning synes Ida Holst i dag er forfærdelig at tænke på.

»Det er skrækkeligt, at jeg fik ret. Jeg følte mig så magtesløs, da jeg hørte om ulykken. Men jeg ved ikke, hvad vi kunne have gjort mere. Tænk hvis man mødte forældrene til de to dræbte, hvad skulle man sige? Jeg kan jo desværre konstatere i dag, at der skal lig på bordet, før der bliver gjort noget,« siger hun.

Og det tror Ida Holst også, der endelig bliver gjort nu. Hun håber, at havnen endnu engang kan blive fredelig og ufarlig, som den var i 2008.

Her sejler Ida Holst i Københavns Havn med nogle rokammerater. Det er Ida Holst, der sidder i midten.
Her sejler Ida Holst i Københavns Havn med nogle rokammerater. Det er Ida Holst, der sidder i midten. Foto: Peer Bentzen
Vis mere

Hun foreslår, at man laver afspærring ved slusen ved Sjællandsbro, så vandscooterne ikke kan sejle ind. Samtidig mener hun, at der bør prioriteres mere politi til havnen. Det vil ifølge hende nemlig også have en præventiv effekt, som man ser med færdselspolitiet på de danske veje.

I en mail til BT skriver Københavns Politi, at det er rigtigt, at de får mange henvendelser fra borgere, der klager over vandscootere i havnen. De bemærker dog.

'Hvis folk insistere på at opføre sig dumt både på vejene og i vandet, så kan myndihedernes kontrol ikke bringe det til ophør. Vi var på vandet, og vi gennemførte kontroller, og alligevel skete ulykken,' skriver politiet.

Hele Ida Holsts brev tilbage fra 2014
Hele Ida Holsts brev tilbage fra 2014
Vis mere