Med en metaldetektor i hånden gik to mænd på jagt og fandt engelske, tyske og hollandske mønter i Sydsjælland.

Kalvehave. På en pløjemark ved Kalvehave i Sydsjælland har to mænd fundet en sølvskat med mere end 150 sølvmønter fra vikingetiden omkring år 1000.

Det skriver Ekstra Bladet.

Bevæbnet med en metaldetektor gik de to i weekenden en tur på en mark ved Kalvehave Kirke. Efter kort tids jagt fik de jackpot, da de fik et kraftigt signal og begyndte at grave de første sølvmønter op fra den sydsjællandske muld.

Det er et stort og vigtigt fund af en gammel, hemmelig skat, siger historiker Sanne Jakobsen fra Museum Sydøstdanmark.

- De konstaterede, at der lå meget mere endnu dybere nede og fik alene 30 mønter op den dag, siger hun til Ekstra Bladet.

To arkæologer gravede dybere og har fundet intet mindre end 150 sølvmønter fra England, Tyskland og det vi i dag kender som Holland.

- Det har været en kæmpe formue.

- Det er formentligt en handelsmand, der har følt sig truet og forfulgt. Måske er sejlet i land, og som har gravet mønterne, siger Sanne Jakobsen til avisen.

Sølvmønterne kan fortælle om, hvilke internationale relationer der var mellem Sydsjælland, Danmark og landene som ligger omkring os, siger Sanne Jakobsen.

- Det er en spændende historie, som disse mønter kan være med til at fortælle. En historie, som fortæller noget om forbindelsen til Østersøen som den kæmpe motorvej for handel, som den var i vikingetiden, siger hun til Ekstra Bladet.

Sølvmønterne er blevet udnævnt som danefæ, hvilket er genstande fra fortiden, som har kulturhistorisk værdi. Derfor skal de to skattejægere aflevere mønterne, som nu tilhører staten.

Og selv om de to succesfulde skattejægere ikke kan tage skatten med sig hjem, får de en kompensation. Her vil Nationalmuseet vurdere skattens værdi og give dem en såkaldt danefægodtgørelse.

Når mønterne er blevet konserveret, vil de blive udstillet på Vordingborg Borgmuseum, siger Sanne Jakobsen til Ekstra Bladet.

/ritzau/