Flemming Rose og Lars Hedegaard udelukket fra Københavner-restaurant.

Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, der i sin tid stod bag trykningen af Muhammed-tegningerne, og den omstridte historiker Lars Hedegaard, der blev forsøgt myrdet i 2013, er ikke velkomne på Restaurant Fiat på Kgs. Nytorv i København.

Årsag: Deres PET-vagter ville sprede utryghed blandt restaurantens gæster.

Det meddelte restaurantens ejer gennem sin restaurantchef Patricia Gomes, da den italienske restaurant på Kgs. Nytorv i København fandt ud af, at der var tale om de to kontroversielle danske debattører.

Rose og Hedegaard havde ellers set frem til en udsøgt italiensk middag på Fiat sammen med 38 andre åndsfæller, der efter planen skulle have linguini, agerhøne og karamel panna cotta med tilhørende vinmenu, efter de havde deltaget i en konference om Muhammed-tegningerne i landstingssalen på Christiansborg.

Restaurantbesøget var planlagt af Aia Fog, der er medlem af Dansk Folkeparti og næstformand i Trykkefrihedsselskabet.

Alt var på plads til den hyggelige middag på Fiat, der ifølge restauranten selv er en forkortelse for en italiensk totaloplevelse.
Men det blev der ikke meget af for Hedegaard, Rose samt deres nordiske gæster, der også inkluderede formanden for Trykkefrihedsselskabet Katrine Winkel Holm (DF):

»De to burde jo få lov til at spise gratis. Det er meget modige mennesker, der kæmper for vores ytringsfrihed, og så får de i stedet at vide, at de er en slags pestbefængte mennesker, der smitter alle andre. Og derfor vil man ikke have dem i restauranten. Det er jo grotesk,« siger Katrine Winkel Holm med henvisning til begrundelsen som Aia Fog fik i en mail, hvor der blandt andet står:

»Vi ønsker ikke et udtryk i vores forretning med sådan et sikkerhedsopbud, da det kan skabe utryghed hos vores øvrige gæster, der færdes i vores lukkede kælder... Uagtet den vurdering, som PET måtte have foretaget eller vil foretage, kan vi ikke tage den utryghed på vores kappe,« skriver Jon Rex Laugen fra Restaurant Fiat.

PET-vagter

Hos Restaurant Fiat afviser økonomidirektør Lasse Sørensen kategorisk, at afvisningen handler om andet end utryghed og sikkerhed:

»Vi har intet mod de mennesker, der kommer. På ingen måde. Men mindre end 48 timer før ændrer arrangementet fuldstændig karakter. Vi får at vide, at der kommer PET-vagter med nogle gæster. Og vi anede ikke, om der skulle stå betjente med skarpladte maskinpistoler udenfor vores restaurant.

Først får vi at vide, at der kommer 20 gæster, så 30 og så til sidst 40 plus fire PET-vagter. Det var lidt som om, de havde maskeret problemstillingen, og vi følte os på gyngende grund sikkerhedsmæssigt. Vi kunne ikke overskue at tage stilling til et arrangement, der virkede utrygt for vores andre gæster og personalet. Så vi takkede pænt nej.

Men kan du forstå, at man kan få mistanken, at I bøjer jer for militante islamister?

»Jeg var ikke i tvivl om, at man ville finde det argument frem og dreje sagen den vej. Men jeg kan forsikre dig om, at det intet har at gøre med folks politiske overbevisning. Vi står netop for, at der skal være plads til alle på vores restauranter,« siger Lasse Sørensen fra Restaurant Fiat.