De afghanske brødre, Abolfazl og Vahid Vaziri, blev 29. juni i år sendt tilbage til Afghanistan efter afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse. I Kabul fik de stjålet alt, de havde med. Siden da har de kun givet lyd fra sig én gang. Mens politikerne taler om at stramme op på flygtninge og indvandre-politikken, kommer her historien om to unge skæbner, der blev sendt ud af Danmark

»Jeg ved ikke hvor lang tid, jeg har. Jeg har snuppet en telefon på et hotel. Når de ser mig, bliver jeg nødt til at løbe.«

Sådan lød beskeden, da Vahid Vaziri efter mere end en måned endelig gav lyd fra sig. Det forklarer Lise Lomholt, der er brødrenes kontaktperson i Danmark. Her fortæller hun sin version af sagen til BT.

Vahid Vaziri ringede fra Kabul i Afghanistan, hvor han sammen med sin lillebror Abolfazl Vaziri har boet siden slutningen af juni, efter de fik afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse i Danmark.

Læs også:

I den anden ende sad Lise Lomholt, som har kæmpet for, at brødrene kunne blive i Danmark.

»De har taget alting. Jeg har slet ingen penge. Min lillebror er blevet væk, og jeg ved ikke, hvor han er,« fortalte Vahid Vaziri, ifølge Lise Lomholt.

Hun spurgte, hvordan hun kunne hjælpe, men svaret var ikke opløftende:

»Det kan du ikke, men jeg blev nødt til at høre din stemme.«

Mere information fik hun ikke, før stemmen i røret forsvandt og forbindelsen røg.

Læs også:

Lise Lomholt tog brødrene til sig, efter de kom til Danmark. Her er de i sommerhus på Ærø.
Lise Lomholt tog brødrene til sig, efter de kom til Danmark. Her er de i sommerhus på Ærø.
Vis mere

Brødrene kom til Danmark i december 2010. Den ældste bror, Vahid Vaziri, blev vurderet til at være 19 år, og han blev derfor værge for sin lillebror, Abolfazl. Men brødrene kunne ikke klare sig selv, mente Lise Lomholt. Derfor tog hun dem til sig.

Abolfazl og Vahid Vaziri kom til Danmark i december 2010. De fik afslag på opholdstilladelse, og den 29. juni 2015 rejste de til Kabul, Afghanistan. Nu ved ingen, hvor de er.
Abolfazl og Vahid Vaziri kom til Danmark i december 2010. De fik afslag på opholdstilladelse, og den 29. juni 2015 rejste de til Kabul, Afghanistan. Nu ved ingen, hvor de er.
Vis mere

I dag er brødrene omkring 16 og 23 år. Ingen ved det helt præcist.

Ingen ved heller med sikkerhed, hvor brødrene befinder sig i dag, fortæller Lise Lomholt. Hun har kun hørt fra dem én gang, siden de 29. juni rejste til Kabul. Efter de fik afslag på opholdstilladelse, rådede Lise Lomholt dem til at rejse frivilligt. For rejste de frivilligt, fik de 22.500 kroner med sig. Et ganske betydeligt beløb i Afghanistan.

Men pengene blev stjålet. Det samme gjorde deres mobiltelefoner, forklarede Vahid Vaziri, da han ringede hjem til Danmark fra en lånt telefon på et hotel.

Som en del af familien

Lise Lomholt har kendt brødrene, siden de kom til Danmark. De blev en del af familien, og de var gode samfundsborgere, fortæller Lise Lomholt og forklarer, at brødrene ved at tilbringe tid sammen med en dansk familie, lærte hvad det vil sige at være dansk.

»De var blevet en del af min familie, så jeg tænker da rigtig meget over det. Vi var blevet glade for dem,« siger hun.

Lillebroren, Abolfazl, havde en drøm om at blive tandlæge. Storebroren, Vahid, ville være pædagog.

»De havde virkelig mod på livet, og de troede, at de havde en fremtid her i Danmark,« fortæller Lise Lomholt.

Det er nu mere end tre uger siden, at Lise Lomholt hørte fra Vahid Vaziri i Kabul. Hun kan ikke selv kontakte dem, da de ikke har en mobiltelefon. Derfor kan hun ikke gøre andet end at vente på, at de selv kontakter hende.

»Nu går jeg så og venter på, om han kan snuppe en telefon igen. Jeg har telefonen på mig hele tiden, for jeg ved jo aldrig. Men de kan begge to mit telefonnummer udenad, så vi venter og venter. Det er en ret umulig situation.«

BT har ikke haft mulighed for at komme i kontakt med brødrene og dermed fremlægge og faktatjekke Lise Lomholts version af sagen.