To af de børn, der har modtaget behandling for forgiftning af svampe, er afgået ved døden.

»Det skete så pludseligt. Begge børn var i live ved ambulancens ankomst, men den 15-årige var hurtigt livløs,« fortalte Læge Trine Lilleng på aftenens pressemøde.

»Vi startede genoplivning, men så faldt andet barn også livløst om. Det var et mindre barn end den 15-årige. Igen gik det hurtigt.«

Læge Trine Lillengs indledende tanker ved ankomst til adressen i Haslev gik med det samme på forgiftning af den ene eller anden slags.

»Når det er flere i familien der bliver dårlige på samme tid tænker man på forgiftning. Det kunne også være gas, men der var ikke noget der gav os den mistanke. En anden mulighed er fødevareforgiftning,« siger hun.

To børn er yderligere alvorligt påvirket. Derudover er syv øvrige familiemedlemmer også indlagt. Endnu en voksen tog med til hospitalet, men vedkommende har ikke haft symptomer.

Politiet kan på nuværende tidspunkt ikke fortælle mere om de øvrige familiemedlemmers tilstand.

Det oplyser Region Sjælland og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på et pressemøde torsdag aften.

Pressemøde om den forgiftede familie på Næsted Politistation torsdag d. 19 oktober 2017. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2017)
Pressemøde om den forgiftede familie på Næsted Politistation torsdag d. 19 oktober 2017. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2017) Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Ni personer indlagt - ikke sikkert at det er svampeforgiftning

I alt er der tale om 11 personer fra samme familie, som har været påvirket i højere eller mindre grad af en ukendt årsag. Ni er fortsat indlagt. En storebror i familien er efter sigende den eneste, der ikke har været påvirket af forgiftning. Alle familiemedlemmer er nu enten indlagt eller til stede på Rigshospitalet for at holde familien samlet.

Ifølge TV Øst oplysninger er der tale om en flygtningefamilie fra Congo, der er indkvateret på et tidligere kollegium i Haslev, der huser mere end 100 flygtninge fra hovedsageligt Eritrea og Syrien.

Sygehusdirektør ved Slagelse Sygehus Vagn Bach fortæller, at de har behandlet familien mod svampeforgiftning, men at de endnu ikke er sikre på, hvad familien er forgiftet af.

»Alle muligheder er åbne. Grunden til at vi har givet modgift mod svamp er, at det er det, som vi kan gøre. Vi ville være sikre på, at vi kunne behandle det. Vi er ikke sikre på årsagen endnu,« siger han. Modgiften blev givet til alle medlemmer af familien.

Også politiet oplyser, at de endnu ikke kan med sikkerhed kan sige, om det er svampe, der er årsag til forgiftningen.

»Vi er igang med de nødvendige afhøringer, så vi kan ikke udtale os mere konkret. De foreløbige undersøgelser tyder ikke på en forbrydelse. Der ligger et større arbejde i at klarlægge forløbet nu,« fortæller Søren Ravn-Nielsen, vicepolitiinspektør ved Sydsjælland - og Lolland-Falsters Politi.

Torsdag formiddag sendte Region Sjælland ambulancer til en adresse i Haslev, hvor et ualmindeligt hændelsesforløb mødte redningspersonalet.

»Som udgangspunkt var det en helt almindelig alarmering om en bleg 15-årig med åndedrætbesvær. Kort tid efter glider personen over i bevistløshed og får hjertestop. Kort efter udvikler et andet barn også de samme symptomer og får hjertestop. Her ved vi godt det , at ikke var en hverdagshændelse længere. Vi alarmerer sundedsvæsenet og politiet og havde i alt 11 ambulancer og tre akutbiler samt en vagthavende leder til stede på adressen i Haslev. I alt 40 personer,« siger Benny Jørgensen, præhospitaldirektør ved Region Sjælland, som sørger for transport af patienter ved planlagt og akutte situationer.

»Jeg har med 40 års erfaring på området med sikkerhed aldrig prøvet noget lignende før,« siger han yderligere.

Politiet oplyste torsdag i en pressemeddelelse, at der var tale om en familie på 12 personer fra Haslev, der bor på samme adresse.

'Flere fra familien har ved indbringelsen til hospitalet vist svære forgiftningssymptomer,' fremgik det i pressemeddelelsen.

Overlæge Niels Ebbehøjf fra Giftlinjen på Bispebejerg Hospital oplyser til DR Nyheder, at der blandt andet er tale om flere børn - både små og ældre - som har symptomer på svampeforgiftning.

»Nogle af dem har symptomer, der er forenelige med, at de har spist grøn eller hvid fluesvamp. Der er nogle børn, der har tegn på leverskader,« siger Niels Ebbehøj.

Han forklarer desuden, at en hel grøn fluesvamp udgør en dødelig dosis for voksne, og at børn er mere følsomme over for svampe.

På aftenens pressemøde fremgik det dog, at politiet og sundhedspersonalet ikke er sikre på, om der nødvendigvis er tale om svampeforgiftning.