På trods af elitehold, en dansk verdensetter og millioner af fans anser få danskere eSport som værende sport.

København. Når verdens bedste computerspillere dyster, er det foran tusinder af tilskuere og med yderligere millioner af seere verden over. Blandt verdenseliten er danske hold helt i top. Alligevel mener to ud af tre danskere ikke, at det er sport.

Det viser en undersøgelse foretaget af Voxmeter for Ritzau. Her svarer 64 procent af de adspurgte, at eSport ikke er sport, mens blot en fjerdedel svarer ja.

- ESport er hastigt ved at blive voksen og er ved at blive anerkendt som sport kulturelt. Og så har det en kommerciel side, der vokser voldsomt med millionpræmier og firmasponsorater, siger Janus Sandsgaard, digitaliseringschef i Dansk Erhverv.

Han er ikke i tvivl om, at eSport er en sport. Dansk Erhvervs egne tal viser, at to tredjedele af befolkningen spiller computerspil i bred forstand, og at syv procent selv dyrker eSport.

På verdensplan er eSport også i voldsom vækst. Ikke bare får det flere og flere seere, pengene involveret vokser også. Flere hold, blandt andet danske Astralis, har firmasponsorer, og præmiepengene er i vækst.

- Der er ingen officielle statistikker om, hvor stort eSport er i kroner og øre lige nu. Men vi er klart i vækst, det kan man se bare på, hvor store pengepræmier der er i spil, siger Janus Sandsgaard.

En servietudregning viser, at den samlede præmiepulje i de største turneringer er steget fra ni millioner kroner i 2014 til 76 millioner kroner i 2016. I de første måneder af 2017 har tallet allerede nået 49 millioner kroner.

Hos Danmarks Idrætsforbund er man mere loren ved at kalde eSport for en sport. Det er befolkningen enig i, da 63 procent ikke mener, at eSport er berettiget til en plads i forbundet.

- Vi overvejer netop, hvordan vi kan samarbejde mere med eSport, og hvilken status det skal have i fremtiden hos os.

- Men spørger du mig lige nu, om det er en sport, vil jeg nok sige nej. Men det kan sagtens ændre sig, men netop nu er vi nok ikke parat til at optage dem som idræt, siger formand for Danmarks Idrætsforbund Niels Nygaard.

ESporten kan dog glæde sig over, at Skat har besluttet, at der er tale om sport efter et spørgsmål fra en unavngiven eSports-udøver.

- Efter en samlet vurdering fandt Skatterådet, at spørger som professionel e-sportsudøver udøvede tilstrækkelig udfoldelse til, at betingelsen om fysisk udfoldelse var opfyldt, skrev Skatterådet ifølge en artikel skrevet af DR.

DR's sportsredaktion, vel at mærke.

/ritzau/