TDC, ISS og Dong Energy. Den 48-årige topchef i Dong Energy, Henrik Poulsen, har en veludviklet næse for selv at score millioner af kroner, når kendte firmaer går på børsen.

Hans mor var sygehjælper, og hans far var el-installatør. Henrik Poulsen er vokset op i et helt almindeligt, dansk hjem i den jyske by Givskud. Men takket være sit forretningstalent og sin næse for børs-guld tilhører Henrik Poulsen i dag den velhavende elite og bor nord for København med prins Joachim som en af de nærmeste naboer.

Nu er han i søgelyset som en af de pengemænd, der står til at score mest på den omdiskuterede børsnotering af det statsejede selskab. 23,5 mio. kr. kan blive det beløb, han tjener, når energiselskabet i næste måned går på børsen.

Og det er langtfra første gang, at Henrik Poulsen går ud af en børsnotering med guldstøv på jakkesættet.

Da Henrik Poulsen i 2010 var top-direktør i TDC, det tidligere Teledanmark, der i 1990’erne, blev privatiseret, scorede han, ifølge flere medier, mere end 100 mio. kr., da telegiganten blev sendt på børsen igen.

Favorabel pris

Noget lignende skete, da ISS blev børsnoteret.

I efteråret 2014 kom det frem, at Henrik Poulsen havde fået mulighed for at købe aktier til en favorabel pris i servicegiganten ISS, hvor han har siddet i bestyrelsen siden 2013, inden selskabet blev børsnoteret.

Aktierne, som Henrik Poulsen fik tilbudt at købe, lå i det luxembourgske selskab ‘FS Invest S.a.r.l’ og blev ifølge finans.dk tegnet til kurs 115. Senere blev aktierne forvandlet til ‘rigtige’ aktier i ISS i forbindelse med børsnoteringen, som siden blev kaldt den ‘mest succesfulde børsnotering i mange år’ efter at aktiekursen steg 14 pct. på den første handelsdag. I går kostede en ISS-aktie 266,30 kr., og ifølge det seneste regnskab ejer Henrik Poulsen 26.052 ISS-aktier, der altså er ca. 6,9 mio. kr. værd.

Og nu står Henrik Poulsen, der som topchef i Dong Energy ifølge det seneste regnskab i 2015 havde en årsløn på 13,7 mio. kr., til at score kassen igen.

Det statsejede Dong Energy bliver i næste måned børsnoteret, hvilket står til at give Dong-bossen en gevinst på ca. 23,5 mio. kr.

Købte aktier billigt

Ifølge Anders-Peter Mathiesen, der er forfatter til Dong-bogen ‘Det bedste bud’, var Henrik Poulsen som Dong-direktør tæt på forløbet, hvor Dong Energys pris blev fastsat.

»Det kontroversielle er,at han selv købte aktier til samme lave pris, som Goldman Sachs. Efter hans tiltrædelse lavede Dong en regel om, der forhindrede ledelsen i at eje Dong-aktier.

Ved selv at have aktier havde han en objektiv interesse i at prisen på aktierne blev fastsat så lavt som muligt,« siger Anders-Peter Mathiesen til BT.

’Problematisk

Ifølge Bent Greve, forsker i velfærdsstaten og arbejdsmarkedet og professor ved RUC, er det ‘ikke overraskende,’ at Henrik Poulsen ‘gør det igen og igen’.

Men det kan også være problematisk, mener professoren:

»Det er udtryk for en kultur, hvor man giver enkeltpersoner en stor gevinst for at skabe en merværdi, men man kan godt stille spørgsmålstegn ved, om det er hensigtsmæssigt, for ofte sker der det, at man giver en gevinst for at høste et enkelt stort overskud, og så sælger man virksomheden videre.

På den måde ribber man den for værdier,« siger han og fortsætter:

»I tilfældet med Dong Energy kan man godt sige, at det offentlige har lidt et tab, for de penge, som Goldman Sachs har tjent, de kunne lige så godt være gået til staten.«

Tætte bånd til Goldman Sachs

Tidligere er Henrik Poulsen blevet beskrevet som en mønsterbryder, men i dag tilhører han velhavereliten nord for København. Også på jobbet færdes Henrik Poulsen hjemmevant blandt eliten på direktionsgangene.

Medier har tidligere fortalt, at han har ‘tætte bånd’ til bl.a. den udskældte investeringsbank Goldman Sachs, der i dag er medejer af Dong Energy.

Energigiganten oplyste i går, at Henrik Poulsen havde for travlt til at tale med BT. I gårsdagens udgave af Ekstra Bladet sagde han:

»Jeg er ikke gået ind i det her job for pengenes skyld. Og det kan man vælge at tro på eller lade være.«