24 ejere af ejendomme har nu fået tilladelse til at skyde måger og fjerne æg og reder. Det vil virkelig kunne mærkes lokalt, mener Aarhus Kommune.

De senere år har larmende og aggressive sølvmåger i stigende gjort bylivet hedt for århusianere.

Alene sidste år modtog kommune over 100 henvendelser med budskabet: »Gør noget, kommune. Vi kan ikke sove om natten for den larm.«
Hidtil har mågerne stort set haft frit spil. Men nu er der hjælp på vej til i hvet fald nogle af de mågeplagede beboere.

Som en direkte konsekvens af de mange henvendelser har Teknik og Miljø i Aarhus Kommune hjulpet mågeplagede ejendomsejere med at søge Naturstyrelsen om tilladelse til at erklære mågerne krig.

Resultatet er, at Naturstyrelsen nu har givet ejere af 24 ejendomme lov til at bekæmpe måger på deres egen ejendom.

Boligforeninger er med

Umiddelbart lyder ejere af 24 ejendomme måske ikke af så meget. Men blandt de ejere, der har fået tilladelse, er eksempelvis Arbejdernes Andels Boligforening, som administrerer 8500 boliger i 57 boligafdelinger. Også den store almennyttige boligforening AL2bolig har fået tilladelse til at regulere sølvmåger på forskellige adresser.

Desuden har en skole, flere erhvervsejendomme, privatejede boliger samt enkelte kommunalt ejede ejendomme har fået grønt lys fra Naturstyrelsen.

Tilladelse til at dræbe

Og mågerne har virkelig grund til at være på vagt. Nogle få ejendomsejere har fået lov til at fjerne æg og reder. Men primært er der givet lov til at skyde måger - med luftgevær.

Luftgevær? Er det virkelig lovligt at skyde store, skudstærke sølvmåger med et luftgevær?

»Det er det. Men det er et krav, at kaliberen er mindst 5,5 mm. Desuden skal udgangshasigheden være på mindst 200 m/s,« oplyser Torsten Lind Søndergaard fra Danmarks Jægerforbund.

Den slags våben kræver våbentilladelse, tilføjer vi lige for en ordens skyld.

Til august skal Naturstyrelsen have besked om, hvordan bekæmpelsenn er gået, og Teknik og Miljø vil i den sammenhæng evaluere indsatsen i Aarhus.

Kommunen vil også beslutte, om initiativet skal videreføres eller eventuelt udbygges i 2016.

Kommunen forventer ikke, at Aarhus nu bliver sølvmågefri by.

»Men det er Teknik og Miljøs forventning, at mågebekæmpelsen har en mærkbar lokal effekt,« lyder det fra Anders Maltha Rasmussen, afdelingschef i Aarhus Kommune.