Mette Frederiksen har ingen kommentar til den forestående retssag
Mette Frederiksen har ingen kommentar til den forestående retssag Foto: Kasper Palsnov

Hvad mener du? Deltag i debatten

Den omstridte regel om gensidig forsørgerpligt fra kontanthjælpsreformen fører til en retssag om brud på grundloven.

170 danskere samlet i Gruppen mod Samleverforsørgelse vil stævne Beskæftigelsesministeriet for brud på grundlovens paragraffer om ret til hjælp fra det offentlige, om ejendomsrettens ukrænkelighed og for brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel om ret til beskyttelse af et familieliv, skriver Jyllands-Posten.

Gruppen mener, at den danske stat har begået grundlovsbrud i forbindelse med indførelsen af den omstridte regel om gensidig forsørgerpligt fra kontanthjælpsreformen.

Den gensidige forsørgerpligt betyder, at skønsmæssigt 12.000 samlevende par, hvor den ene er på kontanthjælp, skal forsørge hinanden, selv om de ikke er gift eller på anden vis er knyttet retligt til hinanden.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK

Fem par med hjemmeboende børn står som sagsøgere. De har søgt Civilstyrelsen om fri proces, oplyser gruppens advokat, Line Barfod.

»Det er afgørende at få afprøvet, om Folketinget er gået for langt. Vi er inde at røre ved kerneværdierne i velfærdssamfundet om, hvordan familien er struktureret, og hvornår man kan pålægge nogen en forsørgerpligt over for andre,« siger hun.

I 2002 måtte Folketinget trække en lov om gensidig forsørgerpligt tilbage. Et flertal søgte at nedsætte kontanthjælpen for personer, der var samlevende med en modtager af starthjælp, men loven blev trukket tilbage med henvisning til, at der ikke er forsørgerpligt mellem samlevende.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ønsker ifølge Jyllands-Posten ikke at kommentere søgsmålet, mens De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq (R), afviser, at der er et problem.

»Vi har haft ministeriets jurister til at granske elementerne, herunder gensidig forsørgerpligt,« siger han til avisen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.