Tidligere minister plantede juletræer på et område med fredede fortidsminder. Nu skal han betale for at få gravhøjene repareret.

Godsejer og tidligere forsvarsminister Bernt Johan Collet skal betale over 600.000 kroner for at få genskabt de 12 fredede gravhøje, der er blevet ødelagt på et område af hans ejendom, hvor han har juletræsplantage.

Foto: Christian Liliendahl
Vis mere

Collet var forsvarsminister i Schlüter-regeringen. I dag driver han godset Lundbygaard i nærheden af Vordingborg, hvor han har en af Europas største juletræsproduktioner.

I forbindelse med produktionen meldte Kulturstyrelsen godsejeren til politiet, fordi 12 fredede gravhøje var blevet pløjet op og plantet til med juletræer.

Sagen endte i retten, men byretten frikendt Collet, fordi det var et eksternt entreprenørfirma, der havde udført arbejdet.

Alligevel har Kulturstyrelsen genetablet området og sendt regningen til den forhenværende minister.

»På trods af frifindelsen retablerede Kulturstyrelsen de beskadigede fortidsminder og sendte regningen til mig. Dette fandt vi naturligvis helt urimeligt og sagsøgte Kulturstyrelsen med påstand om, at vi ikke havde pligt til at betale de 600.000 kr, idet vi jo var frikendt for ansvar af retten. Dette beløb er altså ingen bøde, men et krav fra os mod Kulturstyrelsen,« forklarer Bernt Johan Collet til bt.dk.

Hofjægermester, kammerherre og tidligere minister for Det Konservative Folkeparti Bernt Johan Collet blev meldt til politiet af Kulturstyrelsen, fordi han har ødelagt et område med fortidsminder.
Hofjægermester, kammerherre og tidligere minister for Det Konservative Folkeparti Bernt Johan Collet blev meldt til politiet af Kulturstyrelsen, fordi han har ødelagt et område med fortidsminder. Foto: Ditte Valente
Vis mere

Kontorchef i Kulturarvsstyrelsen Dorte Veien Christiansen er dermod helt tilfreds med, at afgørelsen blåstempler styrelsens praksis med at retablere fredede fortidsminder, som er blevet ødelagte.

Bernt Johan Collet stiller sig uforstående over for kravet på den 600.000 kroner, og han overvejer at anke sagen.

»Det er uforklarligt, at byretten i København i sin afgørelse har dømt os til at  betale for noget, som byretten i Nykøbing Falster har frifundet os for. Så vi overvejer at anke sagen til Landsretten.«

I en tidligere version af denne artikel fremgik det af overskriften, at Bernt Johan Collet skulle betale beløbet som en bøde. Det er ikke korrekt. Beløbet skal Collet betale som et krav fra Kulturstyrelsen. BT beklager fejlen.