Dansk politimand afslører, at Interpol blev beordret til at droppe efterforskning i våbensmuglingssag.

Opklaringen af sagen om våbensmugleren Niels Holck blev stoppet af Justitsministeriet og PET. Det fortæller den tidligere kriminalinspektør i Interpol, Palle Biehl til BT.

I sidste halvdelaf 1990erne sad han med efterforskningen af Niels Holck-sagen om nedkastning af fire ton våben over Purulia i Vestbengalen i det nordøstlige Indien. Våbnene var tiltænkt bevægelsen Ananda Marga, så de efter Holcks udsagn kunne ’forsvare sig mod dødspatruljer fra den stalinistiske delstatsregering’.

Myndigheder lagde låg på

I sommer afslørede BT, at efterforskeren fra Interpols hovedkvarter i Lyon, der skulle belyse sagen i én stor rapport, blev forhindret i at komme til bunds i sagen af myndigheder i både Danmark og Storbritannien.

Dengang fortalte efterforskeren, Christer Brännerud, at han af Palle Biehl fra dansk Interpol fik at vide, at ’de danske myndigheder ikke ville samarbejde. Og så stoppede informationen’, som Christer Brännerud sagde til BT.

Den samme mur stødte han på fra den britiske efterretningstjeneste MI5, der heller ikke ville hjælpe med at opklare den spegede sag.

- De britiske myndigheder sendte en mand til Lyon, der sagde til mig, at de britiske myndigheder ikke brød sig om, at jeg gravede dybt i den sag. Det var meget frustrerende, og en ubehagelig situation, fortalte Brännerud.

Ordre fra Justitsministeriet

Nu bekræfter Palle Biehl Christer Bränneruds informationer om den danske mørklægning af sagen:

- Brännerud kunne ikke forstå, at jeg, som chef for den danske internationale afdeling, pludselig stillede mig på bagbenene. Og det kunne Interpols generalsekretariat i Lyon jo heller ikke, og jeg kan godt forstå, de var utilfredse. Ifølge helt normal sagsgang burde Christer Brännerud have fået stor hjælp fra de danske myndigheder. Men jeg kunne kun sige til ham, at det var Justitsministeriet, der havde bestemt det, siger Palle Biehl, der selv var blevet stoppet. På direkte ordre fra Justitsministeriet:

- Da vi havde arbejdet med sagen i et stykke tid, fik jeg at vide, at nu skulle vi holde fingrene fra den sag. Alt, hvad der kom fremover, skulle sendes direkte til Justitsministeriet.

- Vores chef, Jens Henrik Højbjerg, havde fået at vide, at vi ikke skulle blande os i sagen mere, og at alt skulle sendes videre til Justitsministeriet, der sendte det videre til PET, siger Palle Biehl, der fortæller, at også hans daværende chef, Jens Henrik Højbjerg, var frustreret:

To involverede skulle beskyttes

- Højbjerg rykkede flere gange og spurgte Justitsministeriet, hvorfor vi ikke kunne få en afklaring på den retsanmodning, der var kommet fra Indien (om hvilke mennesker der skulle sigtes og anholdes, red.), siger Palle Biehl, der mener, at én af grundene til, at Justitsministeriet mørklagde sagen for Interpol, var, at to ’forretningsfolk’, her kaldet ’BT’ og ’PH’, der havde været involveret i våbensmuglingen, skulle beskyttes:

- Vi fik på fornemmelsen, at ’PH’ og måske ’BT’ var kendt af Justitsministeriet i forvejen, og hvis de var meddelere, kunne de ikke sigtes. Måske havde de givet oplysninger (til PET, red.), der ikke var gået videre, eller man havde ikke underrettet de rigtige folk. Man havde jo oplysninger om operationen (våbennedkastningen, red.), som man ikke kunne nå at stoppe, siger Palle Biehl til BT.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra nuværende rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg gennem rigspolitichefens kommunikationsmedarbejder.

Dokumentaren ’Våbensmuglingen’ bliver vist på DR1 i aften kl. 22:10.