Det sker desværre også for Jægerkorpset, at en soldat mister livet i kamp.

Den første danske jægersoldat nogensinde er blevet dræbt under kamp i Helmand-provinsen i Afghanistan sent onsdag, og det sætter jægersoldaternes rolle i et helt nyt perspektiv, vurderer oberstløjtnant og tidligere chef for Jægerkorpset Frank Lissner.

- Det tragiske dødsfald viser alvoren af det, jægersoldaterne bliver udsendt til og udsat for. De har indtil videre haft en tyrkertro på, at »det sker ikke for os«, men det her sætter hele deres rolle og mission i et nyt og helt andet perspektiv, siger han.

Tyrkertroen hænger ifølge Frank Lissner sammen med, at jægerne er topprofessionelle soldater, der er særligt uddannede, særligt udvalgte til at løse krævende og risikofyldte opgaver og har det bedste materiel.

- Så har de gået rundt med en tro på, at fordi de har den særlige uddannelse og er så professionelle, som de er, så er risikoen for at miste livet mindre. Men nu går det højst sandsynligt op for dem, at deres opgaver faktisk er ekstremt risikofyldte. Det er alvorligt det her, og deres arbejde kan have konsekvenser, siger han.

Den tidligere jægerchef understreger, at jægersoldaterne selvfølgelig ikke bare er gået til de alvorlige opgaver i Afghanistan med blind naivitet, for de ved godt, at der er en erhvervsrisiko ved at være udsendt soldat. Men dødsfaldet er en slags »wake up call« for dem og understreger, at man aldrig kan gardere sig 100 procent.

- Den dræbte soldat mistede livet i en improviseret sprængning, og dem kan man aldrig forudse. Jægersoldaterne skal være skarpe og på hele tiden siger Frank Lissner og fortsætter:

- Men jeg tror ikke, dødsfaldet kommer til at betyde noget for Jægerkorpsets organisation eller tilstedeværelse ved internationale missioner. Det ændrer ikke ved betingelserne og den opgave, der bliver løst i Afghanistan.

Tidligere jægersoldat og forfatteren til bogen »Jæger 200«, Lars Møller, er enig med Frank Lissner i, at det tragiske dødsfald ikke kommer til at ændre på strukturen i Jægerkorpset.

- Jægerkorpset løser opgaver efter procedurer og erfaring, der er indhentet igennem mange år. Det er afprøvet, og det virker, siger han.

Lars Møller understreger samtidig, at jægersoldaterne udover at være dygtige til deres arbejde indtil videre har været meget heldige, når de har været udsendt.

- Der har været utroligt mange situationer, hvor det kunne være gået galt, så det, at Jægerkorpset ikke har lidt tab indtil nu, forbinder jeg med en følelse af held. Desværre skal modstanderen jo bare være heldig én gang, hvorimod jægere og andre soldater skal være heldige hver gang, de går på arbejde. Et dødsfald måtte desværre komme på et tidspunkt, siger han.