Poul Søgaard, tidligere socialdemokratisk forsvarsminister under den kolde krig, er afgået ved døden, 93 år.

København. Den tidligere socialdemokratiske forsvarsminister Poul Søgaard er død i en alder af 93 år. Det skriver Fyens.dk.

Den mangeårige socialdemokrat havde gennem fire Anker Jørgensen-regeringer fra 1977 til 1982 det politiske ansvar for de danske styrker i en af de mest anspændte perioder under den kolde krig.

Poul Søgaards liv begyndte i 1923 født uden for ægteskab. Han voksede op under besættelsen, hvilket også prægede hans positive syn på forsvaret.

Han var ud af en socialdemokratisk slægt, søn af en papirarbejder og født i Dalum ved Odense. Og som 16-årig meldte han sig selv ind i Socialdemokratiet, hvor han tilhørte partiets højrefløj.

Allerede her fik han tillidshverv i den socialdemokratiske ungdomsorganisation, DSU, og var 1953-61 medlem af partiets hovedbestyrelse.

To år forinden, i 1951, kom han ind i bestyrelsen for partiet i Odense.

I 1954 blev han medlem af Odense Byråd, og i 1960 tog han skridtet til det landspolitiske, da han blev medlem af Folketinget.

Poul Søgaard vedkendte sig gerne udtrykket "partisoldat" og arbejdede loyalt over for partiets paroler.

I 1973 trådte han tilbage fra formandsposten i Folketingets undervisningsudvalg i protest mod udnævnelsen af Ritt Bjerregaard (S) som ny undervisningsminister.

Her sad han i 30 år frem til 1990, hvorefter han med få undtagelser holdt sig ude af offentlige debatter.

Ud over posten som forsvarsminister under de forskellige Anker Jørgensen-regeringer var han i to omgange kommitteret for Hjemmeværnet.

Først fra 1970 til 1972 og igen efter ministertiden fra 1982 til 1984.

/ritzau/