Den kendte danske forfatter Peter Øvig Knudsen vil skrive en bog om bz-bevægelsen. Men han har haft mere end svært ved at finde gamle bz'ere, der vil fortælle historien. Han skriver i et blogindlæg, at de tidligere bz'ere har haft travlt med at advare hinanden mod at tale med ham. Og det er der en god grund til, mener tidligere bz'er Rene Karpantschof.

- Jeg vil gerne medvirke til en bog om bz-bevægelsen, men jeg har ikke lyst til at være med til en bog, som Peter Øvig Knudsen skriver, siger Rene Karpantschof, der var med i bz-bevægelsen i en ti-årig periode fra starten af 80'erne.

- Øvig kalder sig dokumentarisk, men som læser aner man ikke, hvornår han digter, og hvornår han dokumenterer, og jeg fornemmer desuden ikke noget formål udover, hvad der gavner ham selv, siger Rene Karpantschof.

I sommer offentliggjorde en anonym gruppe tidligere bz'ere et åbent brev, hvor de kritiserede Peter Øvig Knudsens bøger om hippie-bevægelsen - Hippie 1 og 2. Her anklagede de forfatteren for kun at være ude på 'at underholde, få ekstra jet-set stjerne status, og desuden tjene en pæn slat penge'.

Rene Karpantschof har - siden bz-bevægelsen mistede sit momentum - uddannet sig til historiker og sociolog. Han kritiserer især Øvig Knudsens bøger om Blekingebanden, hvor han mener, at forfatteren inddrog historier, der ikke kunne knyttes til Blekingegadebanden.

- Hvis det eneste formål er at blive inspireret af noget materiale til at lave en historie, der er spændende, som kan sælge - og det er den fornemmelse, jeg har - så er det ikke noget, jeg vil medvirke til, siger han.

Manipulerer han ligefrem?

- Ja, det gør han i bøgerne om Blekingegadebanden. Her bruger Øvig fx den såkaldte ”stemmen”, så man tror denne ”stemme” var øjenvidne til forhold, hvor det ikke er rigtigt. Det ligner, at Øvig bare vil fortælle noget drama, der kan sælge, mener Karpantschof.

Peter Øvig Knudsen har kritiseret de tidligere bz'ere for ikke at ville lade udefrakommende skrive en bog om dem. Den opfattelse deler Karpantschof ikke.

- Min opfattelse er, at der er blandt de tidligere bz'ere nok er en del, der synes, det kunne være fint med en bog om den tid, men samtidig er der også en del, der ligesom mig ikke har tillid til Peter Øvig Knudsen. Så der er ikke en generel modstand mod en bog om bz-bevægelsen, fortæller Rene Karpantschof, der understreger, at han ikke repræsenterer en samlet bz-stemme.

Opdateret mandag med Peter Øvig Knudsen svar.

Peter Øvig Knudsen afviser Rene Karpantschofs påstande som udokumenterede.

- Efter at have læst ovenstående har jeg bedt René Karpantschof om at dokumentere sine meget vidtgående påstande. Jeg kan naturligvis dårligt tilbagevise udsagn, der er så generelle og ikke-konkrete. Jeg finder det stærkt kritisabelt, at BTs redaktion bringer disse udsagn uden at bede om den mindste dokumentation eller blot konkretisering af kritikken. Ligesom jeg finder det kritisabelt, at jeg ikke - som presseetikken foreskriver - er blevet forelagt udsagnene, før de blev offentliggjort, skriver Peter Øvig Knudsen i en mail til bt.dk.