Den tidligere model Vanessa Joy Hobbs kan godt følge smykkedesigneren og den tidligere model Mai Manniche, som mener, at tynde piger bliver sygeliggjort, bare fordi de er tynde. Men hun ser dog nye regler for modebranchen som et skridt i den rigtige retning.

Mai Manniche raser mod Danish Fashion Institute, som har udformet en ny etisk charter for modebranchen sammen med Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. Alle medlemmer skal underskrive erklæringen for at få lov til at deltage i det officielle program under Copenhagen Fashion Week, der bliver afholdt to gange årligt.

Charteren omhandler blandt andet et obligatorisk, årligt sundhedstjek af modeller under 18 for at sikre, at alle er sunde og raske – og ikke i risikogruppen for at udvikle en spiseforstyrrelse.

»Jeg vil ikke være med til at gøre slanke kvinder syge. I øvrigt er det jo så tankevækkende, at man ikke har sat en øvre BMI-grænse. Al den stund, at fedme jo udgør en reel og meget alvorlig trussel mod sundheden,« lyder det fra Mai Manniche.

Men hvor Manniche hævder, at hun får en pistol for panden, fordi det er et krav, at modeller skal gå til et årligt sundhedstjek for at kunne medvirke i modeugen, mener Vanessa Joy Hobbs dog, at det kan være et skridt i den rigtige retning for modebranchen.

»Man skal passe på med ikke at gøre debatten om tynde modeller til en sygeliggørelse af dem. Men jeg ser den etiske charter som et positivt skridt, hvis der altså kommer handling bag ordene. I forhold til det gamle charter er der nu konsekvenser og sanktioner, hvis man ikke overholder nogle af reglerne. Der er dog stadig plads til forbedringer,« siger hun til bt.dk.

Hun startede selv som model som 14-årig og udviklede livstruende anoreksi og vrangforestillinger om sin egen vægt og udseende, som hun beskriver i bogen FLÆSK.

Siden 2007 har der eksisteret anbefalinger i en lignende charter, og det er den, der er blevet strammet op. Det er et udtryk for, at branchen nu står ved, at spiseforstyrrelser er et reelt problem, mener Vanessa Joy Hobbs.

»Det er et stigende problem, at flere piger og drenge bliver syge. Det er ikke fordi, at alle modeller er spiseforstyrrede, men jeg blev det jo selv. Og jeg ved også, at der er andre af mine kolleger, jeg startede samtidig med, der fik et forskruet forhold til mad og deres egen krop, fordi de skulle leve op til smalle hoftemål og idealer,« siger hun og tilføjer:

»Men jeg er lidt bange for, at det ikke får nogen virkning. Man vidste knap nok som model, at det gamle charter eksisterede. Det er fint, at der er kommet et nyt, men man bliver nødt til at se tiden an for at se, om det bliver efterlevet.«

Sundhedstjekket indeholder ifølge den etiske charter en afklarende samtale og en mulig screening for »risikoadfærd eller en egentlig spiseforstyrrelse.«

Vanessa Joy Hobbs har dog svært ved at tolke præcis, hvad et det egentligt indebærer og understreger, at vage anbefalinger og årlige sundhedstjek langt fra kan vise sig at være nok.

»Det er for eksempel ikke et krav, men en anbefaling, at modeller får kurser i motion, kost og mental sundhed. Det ruster ellers pigerne til selv at lytte til deres kroppe og psyke, når de starter som modeller. Det tror jeg er vigtigere end at tjekke pigernes BMI en gang om året eller se, hvordan de svarer på nogle spørgsmål. For jeg tror ikke, at man med en enkelt samtale kan finde ud af, om en pige er disponeret for at blive syg,« forklarer hun med udgangspunkt i sin egen historie.

»Jeg kan jeg godt huske, at der ofte blev skrevet om tynde modeller, og der kunne man godt være lidt bange for, at det var et billede af én selv på catwalken, der blev brugt i den sammenhæng. Men jeg tror ikke, at jeg gjorde mig mange tanker på det tidspunkt om, hvilket kropssignal, jeg var med til at dyrke,« siger hun.