Der er ingen grund til at tro, at Justitsministeriet ikke allerede har fået de oplysninger fra det amerikanske Rosenholz-arkiv, som man skal have, lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt, der opfordrer koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis til at kontakte PET.

Hvem er den kendte dansker, der spionerede for det østtyske sikkerhedspoliti Stasi?

Det spørgsmål er på manges læber, efter Thomas Wegener Friis, koldkrigsforsker fra Syddansk Universitet, i mandagens BT kunne fortælle, at han er kommet på sporet af en dansk storspion. Navnet vil historikeren ikke ud med, da han fortsat mangler den endegyldige dokumentation. Den kan formentlig findes i det amerikanske Rosenholz-arkiv, men her er det ikke lykkedes forskeren at få adgang.

Situationen har fået flere partiers retsordførere til at kræve åbenhed omkring spionsagen.

- Den Kolde Krig er en central del af vores historie, så derfor er det vigtigt, at danske forskere får indsigt i arkivet. I Sverige og Norge har de fået indsigt i oplysningerne, og vi bør gå samme vej, siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper, der mener, at Justitsminister Morten Bødskov (S) bør arbejde for en åbning af arkivet. Også Konservative, Venstre, LA og DF ønsker ministeren på banen.

Thomas Wegener Friis selv tror, at man kan få den nødvendige dokumentation fra arkivet, hvis regeringen beder om det. Men det er der ingen udsigt til.

- Der ingen grund til at tro, at Justitsministeriet ikke har fået de oplysninger, de mener, de skal have fra amerikanske arkiver, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit ugentlige pressemøde.

Hun opfordrer i stedet forskeren til at give oplysningerne til politiet.

- Enhver borger, der har mistanke om, at en person er kriminel, bør gå til politiet. I det her tilfælde, vil det være relevant at gå til PET, lød det fra statsministeren.

Hos PET er man klar til henvendelsen.

- Den pågældende forsker vil naturligvis kunne rette henvendelse til PET, hvis han mener at være i besiddelse af oplysninger, som kan være relevante for PET, eller hvis han i øvrigt ønsker PETs vejledning i den konkrete sag, lyder det fra PET-chef Jakob Scharf i en skriftlig udtalelse.

Thomas Wegener Friis opdagede den påståede spion ved et tilfælde under en gennemgang af de østtyske Stasi-arkiver.

- Det, han har gjort, er grimt og har påvirket det danske samfund i negativ retning. Det gør dybt indtryk på mig. Der er ingen tvivl om, at det er den værste spionsag i Danmark, sagde den koldkrigsforskeren til BT mandag.

Flere historikere kritiserer dog, at han har løftet sløret for sagen uden den nødvendige dokumentation.

- Thomas Wegener Friis’ fremgangsmåde er ekstrem mediebevidst og skaber uden tvivl opmærksomhed, men han kan jo ikke overbevise os om, at historien holder. Det er et afgørende princip, at historikere skal kunne teste hinandens forskning. Det kræver blandt andet, at man lægger sine kilder frem, siger professor Thorsten Borring Olesen fra Aarhus Universitet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov (S).

Det har heller ikke været muligt at få svar på, om Thomas Wegener Friis vil gå til PET med oplysningerne.