Thomas Stig Jensen har fundet tre udetonerede tyske miner ved Horsens med en metaldetekrtor.
Thomas Stig Jensen har fundet tre udetonerede tyske miner ved Horsens med en metaldetekrtor. Foto: Richard Sylvestersen

Da Thomas Stig Jensen fik en metaldetektor af kæresten til sin 28-års fødselsdag i august, håbede han at kunne finde et par småmønter.

I stedet stødte han på en tysk mine fra 2. Verdenskrig på det grønne område ned til Bygholm Sø i Horsens.

Det skriver Lokalavisen.

»Da jeg fandt den, lignede den sådan en gammel parasolfod af beton. Jeg gravede den fri, tog fat i den og hev den op ad jorden. Det var først der, det gik op for mig, hvad det var, jeg havde fundet,« siger Thomas Stig Jensen til Lokalavisen.

Amatør fandt vikingeskat - 1

POLAND-GERMANY-HISTORY-WWII-FILES

Næste gang metaldetektoren var i brug fandt han to miner, der lå tæt på hinanden. Den ene smed han i skraldespanden, fordi han troede, det var en gammel dåse.

»Bagefter tænkte jeg - shit mand, hvad nu, hvis jeg havde stukket spaden forkert? Det løb mig koldt ned af ryggen, når jeg tænkte på det,« siger Thomas Stig Jensen, der er blevet utryg ved at gå ned til søen efter at have fundet de tre ueksploderede tyske miner.

Kostede to drenge livet

Den tyske besættelsesmagt brugte området omkring Bygholm Sø som ammunitionsdepot under krigen. For at undgå sabotage og holde uvedkommende på afstand afspærrede de området med hegn og lagde landminer ud.

Læs også: Tommy er amatørarkæolog: De kalder os skattejægere

Få timer efter befrielsen den 4. maj 1945 kravlede drengene Aage på 12 år og Evald på 13 år over hegnet. De stødte på en landmine, som eksploderede og på tragisk vis dræbte drengene på stedet. De kunne kun identificeres udfra tøjrester og en notesbog på stedet.

Efterfølgende afspærrede politiet Bygholm Park og Skov med beskeden om, at det først ville blive åbnet igen, når alle de tyske miner var demonterede.

I dag er området ikke længere afspærret, og skovområdet bruges flittigt af legende børn, løbere, cyklister og folk, der går en hygggelig tur.

Den ene af de miner Thomas Stig Jensen fandt lå kun få centimeter under jorden, så han mener, at myndighederne burde undersøge området omhyggeligt før, det risikerer at gå galt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.