"Hej Thomas. Tak for din ansøgning, vi ansætter ikke over 40+ desværre."

Sådan lød det korte og kontante afslag, som 46-årige Thomas Hansen fik, da han sendte en jobansøgning til Flyttefirma Sjælland. Han er ellers det, som flyttefirmaet har søgt: Han har erfaring, og han er villig til at arbejde på skæve tidspunkter.

- Jeg kunne forstå, hvis jeg var blevet afvist på mine kvalifikationer. Det havde i hvert fald været en bedre forklaring end "du er over 40", siger Thomas Hansen, der modtog afslaget i en mail fra Flyttefirma Sjælland søndag formiddag.

I strid med loven

Ifølge ligestillingskonsulent hos 3F, Anne-Lise Rasmussen er sådan et afslag dog i strid med forskelsbehandlingsloven.

- For mig at se er den her sag klokkeklar. Man må ikke afslå folk på grund af deres alder, så det er diskrimination, arbejdsgiveren udøver der, siger hun.

Direktør i Flyttefirma Sjælland, Thomas Mortensen, indrømmer at have sendt afslaget til Thomas Hansen, men at han ikke vidste, det er diskrimination at afslå en ansøgning på grund af ansøgerens alder, siger han til BT søndag:

- Jeg var ikke klar over, at det var diskrimination, men det er virkeligheden i flyttebranchen, at vi ikke ansætter nogen i så høj en alder, fordi det er hårdt fysisk arbejde 10 timer om dagen. Det kræver altså sin mand, siger Thomas Mortensen, der selv er 32 år og har svært ved at gennemføre en dag med hårde flytninger hos firmaets kunder, der primært bor i Indre København.

Sagen er klokkeklar
Men det stiller ham ikke udenfor loven, understreger ligestillingskonsulenten:

- Det er hårdt fysisk arbejde at være flyttemand, og det er sikkert rigtigt, at virkeligheden er sådan i branchen, men det stiller altså ikke den her arbejdsgiver udenfor loven, siger Anne-Lise Rasmussen, der mener, at sagen kan gå hen og blive vigtig, hvis Thomas Hansen vælger at klage til Ligebehandlingsnævnet, der tager sig af den her slags sager.

- Sædvanligvis er de her sager svære, fordi det er ord mod ord, men hvis der foreligger en mail til dokumentation, vil sagen for mig at se være klokkeklar i Ligebehandlingsnævnet. Og sådan en sag kan netop gå hen og blive vigtig, fordi man får sat fokus på diskrimination i flyttebranchen, siger hun.

Flyttefirma Sjælland var søndag i BT, fordi direktøren Thomas Mortensen, havde svært ved at finde nok medarbejdere på trods af det store antal arbejdsløse. På den baggrund modtog han i går 150 ansøgninger, hvor Thomas Hansens var iblandt. Ifølge direktøren selv, har han udvalgt de bedst kvalificerede blandt ansøgerne, og det var altså ikke Thomas Hansen, fordi han er for gammel.