Tania Nieborh er mor til fire og har været på kontanthjælp hele sit liv. Til artikel til BT
Tania Nieborh er mor til fire og har været på kontanthjælp hele sit liv. Til artikel til BT Foto: Andreas Beck

Tania Niebuhr er på kontanthjælp, men har alligevel råd til at give sine fire børn ferier i udlandet

Debatten om landets ca. 130.000 kontanthjælpsmodtagere raser på ny, efter at den 29-årige kontanthjælpsmodtager Tania Niebuhr er stået frem på DR og har fortalt åbent om sin økonomi.

Onsdag aften kom det frem, at Tania får offentlig støtte til en værdi af ca. 23.000 kr. hver måned efter skat. Enten i form af kontanter eller som fripladser til sine børn. Men ifølge hendes egne tal har hun reelt et langt højere beløb til rådighed om måneden. Når man medregner bidragene fra de fire børns tre fædre, når Tanias indtægt op på 27.900 kr.

- Jeg vil ikke beskrive mig selv som fattig. En fattig er for mig en, der går i hullet tøj og ikke får noget at spise. Sådan er det ikke her, men det er dyrt at have fire børn, siger Tania Niebuhr til BT.

Tania Niebuhr får 13.732 kr. i kontanthjælp hver måned. Dertil kommer boligstøtte på 4.200 kr. Ved siden af det månedlige kontante bidrag fra det offentlige får hun også institutions-fripladser til sine børn. Hver tredje måned får hun børneydelser, og hvert halve år får hun børnebidrag fra de fire børns tre forskellige fædre.

kontanthjælp

Ifølge nye beregninger fra Finansministeriet har en enlig forsørger på kontanthjælp med fire børn efter boligudgifter 239.632 kr. til rådighed om året. Det svarer til knap 20.000 kr. om måneden.

130 m2 i Brøndby Strand

29-årige Tania Niebuhr er enlig mor til fire. Hun bor med sine børn i en femværelses lejlighed i Brøndby Strand på 130 kvadratmeter.

Siden historien om Tania Nieburh blev kendt, har debatten raset på bt.dk og BTs Facebook-side raset. 

niebuhr

Samtidig er Liberal Alliances Joachim B. Olsen forarget over, at Tania Niebuhr har råd til at tage på ferie i Tyrkiet med sine børn.

Tania Niebuhr har selv i løbet af i går modtaget ‘grove henvendelser’ på Facebook.

Kan du forstå, at nogle bliver provokerede over din situation?

- Når man stiller det op sådan, så kan jeg et eller andet sted godt forstå det, men alle har ret til børneydelser. Det er uanset, om man har arbejde eller ej. Hvis man er enlig, får man penge af den anden forælder. Det, jeg får ekstra, er min boligsikring og mit forhøjede børnetilskud hver tredje måned, siger Tania Niebuhr.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har allerede meldt ud, at hun barsler med stramninger for landets kontanthjælpsmodtagere, der alle lever af offentlig hjælp. Men det mener Tania Niebuhr er forkert.

Kan ikke undvære noget

- Jeg kan ikke sætte mig ind i, om samfundet har råd til det eller ej. Men har man stået i min situation selv, så vil man vide, at man ikke kan sætte kontanthjælpen ned, siger hun.

I sommer var hun en uge i Tyrkiet med de to ældste børn. Sidste år var de alle fem en uge i Bulgarien. Det kunne lade sig gøre, fordi børnebidragene fra fædrene kommer som en stor indtægt to gange om året, oplyser hun.

- Når de store beløb kommer, så har vi mulighed for at købe en rejse, og vi har mulighed for at købe det tøj, vi mangler til det næste halve år. Det er sådan, jeg har valgt at prioritere - og de andre måneder fungerer jo. Jeg vil ikke sidde her og øffe over noget, siger Tania Niebuhr.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.