Tre af ti tandlæger beretter i undersøgelse om flere patienter med snusskader inden for de seneste to år.

København. Selv om det har været forbudt at sælge snus i Danmark siden januar sidste år, ser det ikke ud til, at der er problemer med at anskaffe den ulovlige tobak.

En undersøgelse foretaget blandt 527 tandlæger viser, at 27 procent af de adspurgte har oplevet en stigning i antallet af patienter med snusskader i løbet af de seneste to år. Det skriver TV2.dk.

Særligt blandt unge ser forbruget ud til at være steget, lyder det fra Tandlægeforeningen.

- Så vi har brug for at sætte ind og gøre opmærksom på, at det altså også er et tobaksprodukt med skadelige virkninger og kræftfremkaldende stoffer, siger næstformand Troels Barkholt, der er tandlæge i Aalborg, til TV2.

Fire ud af ti tandlæger har patienter, hvor de ser tegn på brug af snus på både tandkød og tænder.

- Vi ser nogle skader og forandringer på slimhinden, typisk inde under overlæben, hvor slimhinden får en nubret overfalde.

- Det kan give tilbagetrækninger af tandkødet, sådan at tandhalsen bliver blottet og er ekstra sårbar overfor sygdomme, siger Troels Barkholt til TV2.

Næstformanden er bekymret for udviklingen og efterlyser forebyggelse af snusskader. For det kan være svært at lave noget om, når først skaderne begynder at vise sig, pointerer han.

I 2016 kortlagde Kræftens Bekæmpelse især unge mænds brug af snus, skriver TV2.

Her svarede fire procent, at de indimellem bruger snus. Yderligere fire procent svarede, at de bruger snus minimum en gang om ugen. Og 17 procent svarede, at de har prøvet snus.

/ritzau/