Hvidovre Hospital afviser fedmeoperationer til patienter, der ikke taler dansk. Det er et brud med princippet om et sundhedsvæsen med lige adgang for alle.

Fedmeoperationer på Hvidovre Hospital er forbeholdt patienter, der taler dansk. Mestrer patienten ikke sproget, så vil lægerne ikke udføre operationen, skriver Dagens Medicin.

Sæt gang i dit vægttab på en sund måde. Meld dig ind i B.T. Slank HER

Praktiserende læge Lise Dyhr fra Brøndby Strand har oplevet at få en patient afvist med den begrundelse, at patienten ikke talte dansk.

- Min patient vejer over 150 kilo og er ikke særlig høj. Hun har ondt i kroppen og har svært ved at bære sig selv. Overvægten er yderst helbredsskadelig. Alligevel er beskeden fra hospitalet, at hun skal sendes til en diætist hos kommunen. Jeg er målløs, siger hun.

Ifølge ledende overlæge Anders Gotfredsen skyldes afvisningerne, at lægerne skal være i stand til at kommunikere direkte med patienterne, hvis der opstår komplikationer.

- Hvis vi får en henvisning, hvor det fremgår, at patienten slet ikke taler eller forstår dansk, så må vi afvise fra start. En fedmeoperation er et komplekst indgreb, og vi følger dem tæt efterfølgende med mange kontroller og kostvejledning hos diætister, siger han.

Hvidovre Hospital udførte sidste år 130 fedmeoperationer og afviste fire-fem patienter, fordi de intet dansk kunne. Hospitalet mener ikke, at en professionel tolk er løsningen.

- Med en tolk kan vi aldrig være sikre på, at patienten fuldt ud forstår alt, hvad der foregår før, under og efter operationen, siger Anders Gotfredsen.

Formand for sundhedsudvalget på Christiansborg, Preben Rudiengaard (V), mener, at hospitalet er på afveje med deres regel.

- Det bryder fuldstændig med princippet om et sundhedsvæsen med lige adgang for alle, som vi jo ellers bryster os af i Danmark. Hvis borgere af en eller anden grund ikke har lært dansk, så er det hospitalsledelsens ansvar at løse de kommunikationsproblemer, siger han.

/ritzau/

Andre læser også