Der er sort af mennesker uden for det lille hjørneværtshus værtshus Cafe Viking torsdag aften, hvor folkemængder strømmer til for at vise deres sympati med den 67-årige kromutter Jane Pedersen.

Midt i det hele står dagens hovedperson med en buket røde roser, som hun har fået af en fan.

- Jeg har slet ikke fået nogen trusler i dag - kun positiv opbakning. Nu må du undskylde, nu kommer jeg til at tude, fortalte hun til BTs reporter på stedet og tørrede tårerne væk, mens den socialdemokratiske politiker Mette Reissmann gav hende et ordenligt knus.

På et rundt cafébord lige inden for døren til det tilrøgede mørkerøde lokale er der spækket med blomsterbuketter og kort fra lokale borgere, der er smuttet forbi Jane Pedersens værtshus i løbet af dagen. En midaldrende mand med en lille pige på armen kigger ind i lokalet og rækker sin tommelfinger i vejret, mens han råber  'Godt gået, Jane'.

Jane Pedersen er blevet en lokal helt, efter hun har trukket en streg i sandet og sagt, 'nu er det nok' til to unge fyre, der kom for at presse penge ud af hende, og det har vakt stor beundring i Nørrebros gader. Her er folk vrede.

- Det er ikke et eller andet sammenrand af kriminelle, der skal forhindre os i at komme her. Jeg har altid kun oplevet, at der kom rare mennesker her, og så kommer der sådan en flok bisser og bøller og tror, at nu skal de til at presse penge ud af ordenlige folk, siger Lita, som kommer ofte på cafe Viking.Hendes mand Søren Olsen arbejder selv i en butik i kvarteret, og han ser Janes aktion som et statement mod lokale bagmænd, der tror de ejer gaderne.

- Det MÅ ikke ske, så alle forretningsdrivende på Nørrebro skal støtte op om Jane. Hun repræsenterer os alle sammen, siger han og tør ikke fortælle, hvilken butik han arbejder i af frygt for afpresserne.

- Jeg har ikke selv oplevet afpresning, men der går rygter om, at der er flere folk i butikkerne rundt omkring der betaler, mere ved jeg ikke, siger han med vreden lysende ud af øjnene.

Det lille lokale bliver mere og mere trangt, for folk strømmer til. Der er hjemløse, som Jane Pedersen flere gange om året holder middag for, der er forældre med små børn, der sidder en gruppe af politikere fra SF, og midt i det hele står Jane og snakker med alle, der kommer og giver hende et lille klap på skulderen og et niv i siden.Værtshusejeren peger op mod et kamera, der hænger i et hjørne bag baren.

- Jeg er blevet nødt til at hænge overvågningskameraer op både herinde og ude på gaden. Og så har jeg fået installeret plexiglasvinduer, så brostenene ikke kan komme ind gennem vinduet en anden gang, siger hun.

Der er også sat massive træplader for flere af de smadrede vinduer, der gik itu, da der blev smidt brosten ind igennem.

reportage fra cafe Viking. x


Jane Pedersen er ikke i tvivl om, at hun har gjort det rigtige, men hun er bekymret for sine medarbejderes sikkerhed.

- Jeg har jo selv valgt det, for nok er nok, og jeg lader mig ikke true, men mine ansatte skal ikke lide under det, så jeg vil gøre alt for at beskytte dem, siger hun, mens endnu en gæst kommer med en stor buket røde roser.

Selv politikere kommer forbi for at give Jane et skulderklap.

- Vi kan lave tusinde love og integrationsinitiativer fra Christiansborg, men det, Jane har gjort i dag, er det, der skal til, siger SFs næstformand Mattias Tesfaye med en bajer i hånden.

En Facebook-gruppe har under sloganet 'Støt Mor-Jane og Café Viking - NEJ til Bøller JA til Øller' proklameret, at de vil komme forbi og støtte deres nye helt i løbet af aftenen, og Cafe Viking er fyldt af hujende gæster med øl i hånden.

Chat med Jane fra Café Viking fredag klokken 13-14 på bt.dk.