Kommunerne kan fremover tvinge danskere på sygedagpenge til at tage 'lykkepiller', hvis ydelsen skal forlænges, eller de skal have førtidspension.

Det viser en afgørelse fra Ankestyrelsen, skriver Fagbladet 3F.

- Vi har lagt vægt på, at behandling med antidepressiv medicin ikke udgør en væsentlig risiko for liv og førlighed. Behandlingen skal altid for den enkelte borger være velbegrundet, og behandling med sådan medicin kræver dermed en grundig diagnosticering og opfølgning i forhold til eventuelle bivirkninger og behandlingseffekt, siger ankechef Pernille Fejfer til Fagbladet 3F.

3F raser
Men næstformand i 3F Johnny Skovengaard er rasende over afgørelsen, og han mener, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) må lave loven om, så det i loven er skitseret, at ingen må tvinges til at tage medicin for fortsat at kunne sygedagpenge.

- Det vil være et klart overgreb mod den enkelte, hvis kommunerne kan tvinge en borger til at tage piller for at have et forsørgelsesgrundlag. Det er fuldkommen absurd, og det hører ikke hjemme i Danmark, siger Johnny Skovengaard fra 3F til bt.dk.

- Hvad bliver det næste? At man kan tvinge en person til at tage en speciel gigtmedicin for at få sygedagpenge. Det er langt ude, og det må beskæftigelsesministeren ændre på, siger Johnny Skovengaard, der vil rejse sagen for hele Folketinget, hvis Mette Frederiksen ikke ønsker at ændre grundlaget for Ankestyrelsens afgørelse.

Mette Frederiksen: Ingen skal tvinges
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen mener, at borgere på sygedagpenge selv har en pligt til at bidrage til at få det bedre, men er enig med 3F i, at ingen borgere skal tvinges til at tage bestemt medicin.

- Der står i loven, at man selv skal bidrage til at få det bedre, og det skal vi holde fast i. men jeg synes, det er problematisk, at man på den måde kan tvinge borgerne til noget, og det er et meget stort indgreb. Der har været mange diskussioner om bivirkningerne ved psykofarmaka, og jeg forstår godt de danskere, der er betænkelig ved at tage antidepressiv medicin, siger Mette Frederiksen til bt.dk.

- Nu vil jeg kigge loven igennem for at se, om det er noget, jeg kan ændre. For jeg mener ikke, at borgerne skal tvinges til at tage medicin for at få en offentlig ydelse, siger Mette Frederiksen.