Skat er ved at optrevle en række sager, hvor svindlere skruer kilometertallet ned og snyder statskassen for millioner i afgifter. Kilometerfuppet rammer også flere forbrugere.

Det tager få minutter, kræver simpelt udstyr og er svært at afsløre.

Flere svindlere har ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten fundet ud af, at det kan være en yderst lukrativ forretning at skrue kilometertallet på brugte biler ned, så de ser ud til at have kørt f.eks. 100.000 km mindre, end de reelt har gjort.

Dels kan de sælge dem dyrere, og dels kan de høste en større gevinst i de tilfælde, hvor de eksporterer bilerne og får tilbagebetalt 85 procent af registreringsafgiften af Skat.

Både Skat, bilejernes organisation FDM og bilauktioner melder om et stigende problem, som især kan være svært at afsløre ved nyere, endnu ikke synede biler.

Ifølge John Jensen, chef i Skats afdeling for økonomisk kriminalitet, omfatter en konkret sag omkring 100 biler og svindel for mere end fem millioner kroner.

- Vi kigger i øjeblikket på fem sager, men har flere på vej, så der kan være tale om svindel for et tocifret millionbeløb, siger han til Jyllands-Posten.

Svindlen sker især ved tidligere leasingbiler, som typisk har kørt langt, men er under fire år gamle og dermed endnu ikke har fået registreret deres kilometertal ved syn. Her kræver det et tjek hos autoriserede forhandlere, vågne mekanikere eller auktionariusser på bilauktionerne at konstatere og dokumentere kilometerfuppet.

- Vi oplever det som et stigende problem, som er med til at skade vores branche, siger Ole Møller, afdelingschef hos BCA Bbilauktion i Vejle, som hvert år har 30.000 biler gennem systemet.

FDM er inden for en måned blevet kontaktet af otte personer for at få hjælp imod kilometersvindlere.

BNB